Proiectul legii
Actualitate

Proiectul legii offshore, dezbătut marți în comisiile de buget şi industrii

Proiectul legii offshore va intra marţi în dezbaterea comisiilor de buget, finanţe şi pentru industrii ale Camerei Deputaţilor, după ce legea a trecut de votul Senatului.

Legea offshore dezbătută în comisii

Proiectul legii offshore, care a fost depus pe 15 aprilie la Parlament, reglementează operaţiunile petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol atât la perimetrele petroliere offshore, cât şi onshore de adâncime şi stabileşte că statul român va avea drept de preempţiune la achiziţia gazelor naturale.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore se află pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor din această săptămână, pentru a fi dezbătut sub rezerva depunerii raportului din partea comisiilor de specialitate.

În 11 mai, proiectul a fost adoptat de Senat, ca primă cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Ministrul Energiei, despre Legea offshore

Virgil Popescu (PNL), ministrul Energiei, a vorbit pentru B1 TV, despre Legea offshore depusă vineri în Parlament.

„Legea conține două articole, practic trei articole distincte, două se leagă între ele. Au fost discutate în coaliție, s-a ajuns la un consens pe aceste trei articole.

Unul e în caz de criză energetică sau probleme în aprovizionare cu gaze naturale. Statul român, Guvernul, la propunerea Ministerului Energiei, poate să adopte o Hotărâre de Guvern care evident stabilește vânzarea cu prioritate a gazelor din perimetrele off shore și on shore de adâncime, perimetrele reglementate prin această lege, cu prioritate pe piața românească.

Al doilea articol foarte important: din motive de securitate energetică, atunci când operatorii care operează în perimetrele respective încheie contracte bilaterale cu alte entități, ele vor fi notificate Autorității de Reglementare în Energie pentru avizare, iar statul român are un drept de preemțiune de a cumpăra aceeași cantitate cu prețul negociat între entitățile din contracul bilateral”