Promo

Procedura obligatorie pentru verificarea ITP

Deținerea unui autoturism vine și cu o serie de responsabilități, iar printre acestea se numără și efectuarea Inspecției Tehnice Periodice. O verificare ITP efectuată la timp te va scuti de amenzi și vei putea circula cu mașina în siguranță.

 

Printr-o verificare ITP efectuată la intervale specifice de timp, Registrul Auto Român se asigură că toate autoturismele care circulă pe drumurile publice din România respectă o serie de cerințe tehnice.

 

Starea tehnică a autoturismelor se poate degrada în timp, iar unele defecțiuni apărute pot pune în pericol siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic. Din acest motiv, Inspecția Tehnică Periodică este o procedură importantă și obligatorie pentru toți șoferii.

 

Iată o serie de aspecte pe care trebuie să le ai în vedere înainte de a merge cu mașina la o verificare ITP:

1.   Acte necesare pentru ITP

Atunci când mergi cu mașina la o verificare ITP, nu uita să iei cu tine toate documentele necesare. De ce ai nevoie?

 

  • Certificat de înmatriculare (talonul);
  • Actul de identitate al șoferului;
  • Asigurare de răspundere civilă auto (RCA) valabilă;
  • Cartea de identitate a mașinii.

 

Documentele menționate vor fi cerute în original. Excepție fac cazurile în care mașina a fost achiziționată prin leasing operațional și te poți prezenta cu o copie pentru cartea de identitate a autovehiculului. Pe aceasta trebuie să fie scris ”conform cu originalul” și să aibă semnătura societății de leasing.

2.   Periodicitatea efectuării unei verificări ITP

În talonul autoturismului tău, vei vedea data la care expiră Inspecția Tehnică Periodică. Este important să reții această dată pentru a te putea programa în timp util pentru ITP. Iată cum se calculează această perioadă de timp:

 

  • La trei ani – Ai o mașină nouă? Vei merge la o verificare ITP la trei ani de la data primei înmatriculări. Ulterior, vei efectua Inspecția Tehnică Periodică la fiecare doi ani;

 

  • La doi ani – toate mașinile personale care au până la 8 locuri;

 

  • Anual – toate mașinile cu o vechime mai mare de 12 ani și cele destinate transportului de mărfuri, cu o masă totală maximă mai mare de 3.500 kg;

 

  • La fiecare șase luni – toate mașinile destinate transportului de persoane și cele care au mai mult de 8 locuri.

 

3.   Defecțiuni care pot fi descoperite la ITP

 

La o verificare ITP, eventualele defecțiuni descoperite sunt încadrate în trei categorii:

 

  • Defecțiuni minore – nu au impact asupra siguranței mașinii și nici asupra mediului;

 

  • Defecțiuni majore – pot afecta siguranța și pot avea impact asupra mediului;

 

  • Defecțiuni periculoase – au un risc imediat și direct asupra siguranței rutiere și a mediului.

 

Pentru a trece Inspecția Tehnică Periodică, se vor accepta cel mult defecțiunile din categoria celor minlore. Dacă se vor descoperi defecțiuni majore sau periculoase, vei fi obligat să le remediezi în termen de 30 de zile. Ulterior, va trebui să te prezinți la o unitate autorizată, având asupra ta actele menționate mai sus, pentru efectuarea ITP-ului.

 

În concluzie, toți conducătorii auto au obligația de a avea Inspecția Tehnică Periodică valabilă atunci când circulă pe drumurile publice. Verificarea este importantă pentru siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic. Mai mult, dacă circuli cu ITP-ul expirat riști o amendă usturătoare și ți se va suspenda automat înmatricularea, fapt care va atrage o nouă penalizare pentru condusul în aceste condiții. Programează din timp o verificare ITP în unități autorizate de Registrul Auto Român sau la sediul Registrului Auto Român!

 

blank