Actualitate

Planul Urbanistic General al Bucureștiului va rămâne valabil, potrivit anunțului făcut de Nicușor Dan

Primarul General al Capitalei a anunțat ieri, pe 3 mai 2023, că, pentru moment, Planul Urbanistic General al Bucureștiului va rămâne valabil. În urma unui proces desfășurat în 2022, Tribunalul București a anulat documentul, care a fost aprobat în 2000. Motivul pentru anulare a fost faptul că acesta a fost aprobat în mod nelegal. Deși decizia Tribunalului București a fost favorabilă reclamantului, acesta a renunțat la cererea de anulare. Planul Urbanistic General este documentul în baza căruia s-a construit în oraș timp de mai bine de 20 de ani.

În iunie 2022 când Tribunalul București a anulat în primă instanță Planul Urbanistic General am îndemnat la calm, spunând că este foarte puțin probabil ca hotărârea să nu fie desființată în recurs.
Azi, în primul termen al recursului, reclamantul a renunțat la cererea de anulare. Planul Urbanistic General al Bucureștiului rămâne valabil, a scris Nicușor Dan, pe pagina sa de Facebook.

Primarul General al Capitalei a anunțat că Planul Urbanistic General al Bucureștiului va rămâne în vigoare, cel puțin pentru moment, în ciuda faptului că în 2022 Tribunalul București a decis anularea acestuia în urma unui proces, întrucât a fost aprobat ilegal. Chiar dacă decizia instanței a fost favorabilă reclamantului, acesta a renunțat la cererea de anulare.

Dacă PUG-ul ar fi fost anulat definitiv, autorizațiile de construire ar fi putut fi emise în centrul orașului în baza unui Plan Urbanistic Zonal de zone construite protejate. Anularea PUG-ului ar fi afectat și protecția anumitor spații verzi din București, dar ar fi putut proteja și alte zone verzi, deoarece documentul aprobat în 2000 permitea construirea pe anumite zone verzi.

Primarul a mai declarat că instanța de judecată a respins mai multe cereri de anulare a Planului Urbanistic General formulate de diverse organizații neguvernamentale.

ONG-uri iresponsabile apropiate de speculatorii imobiliari au inițiat alte dosare de anulare a Planului Urbanistic General, instanțele le-au respins pe toate, afirmă Nicușor Dan.

La începutul anului 2023, Primăria Municipiului București (PMB) a reușit să deblocheze elaborarea noului Plan Urbanistic General (PUG), care era blocat din 2014. Acest lucru s-a realizat prin semnarea unui act adițional ce a permis reluarea lucrărilor. Potrivit HotNews.ro, prima versiune a noului PUG ar putea fi finalizată până la sfârșitul anului 2023.

Citește și  Premiere: ce au făcut Cabral și Laura Cosoi la Pro TV și Vârciu și Ilinca Vandici la Kanal D.

În 2024, urmează să aibă loc procesul de avizare a noului document, după cum a anunțat primarul Nicușor Dan.

blank