Actualitate, Featured

Planul B al liberalilor, pentru a organiza anticipate: demisia lui Orban

Prinde din ce în ce mai mult contur în PNL varianta ca liberalii să forțeze în Parlament inițierea unei moțiuni de cenzură din partea Opoziției ca urmare a asumării răspunderii Cabinetului Orban pe un pachet de legi care deranjează formațiuni politice cheie în demiterea GuvernuluI.

Surse liberale au spus presei că prima variantă din PNL în vederea declanșării procedurilor pentru alegerile parlamentare anticipate este asumarea răspunderii Guvernului Orban pe proiecte importante în Parlament în perioada imediat următoare, iar în cazul în care PSD nu va iniția o moțiune de cenzură „varianta de rezervă a PNL” este demisia premierul.

Declanșarea alegerilor parlamentare anticipate va pleaca de la inițiativa angajării răspunderii Guvernului Orban în Parlament pe un pachet de legi, printre care alegerea primarilor în două tururi, desființarea SIIJ și abrogarea pensiilor speciale (aici rămâne de văzut dacă proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale va trece prin procedură parlamentară având în vedere că PSD convoacă sesiune extraordinară pentru eliminarea acestora).

„În momentul de față, întregul calendar pleacă de la inițiativa angajării răspunderii care poate conduce la o moțiune de cenzură”, au precizat surse guvermanetale pentru presă.

De asemenea, calendarul care se află pe masa Guvernului pentru alegerile parlamentare anticipate vizează perioada dintre 21 mai – 14 iunie, potrivit surselor menționate.

Pentru a forța o moțiune de cenzură care să fie adoptată de Parlament, liderul PNL Ludovic Orban vrea să împingă cât mai multe partide parlamentare în acest demers, prin asumarea unor proiecte care să justifice voturile pentru demiterea Guvernului. Mai exact, PNL vrea să își asume răspunderea în Parlament pe alegerea primarilor în două tururi care este elementul declanșator pentru depunerea unei moțiuni de cenzură de către PSD și susținută de UMDR. Cât privește asumarea răspunderii în Parlament pe SIIJ, premierul Orban aduce în demerul demiterii Guvernului și ALDE. Călin Popescu anunța moțiune de cenzură dacă Cabinetul Orban desființează SIIJ.

Potrivit Constituției, alegerile parlamentare anticipate pot fi declanșate fie printr-o moțiune de cenzură trecută de Parlament, fie prin demisia premierului . Legea funamendală prevede astfel că Preşedintele „poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”.

blank