Actualitate

Petiţie expresspress.ro

Mâine poate urma copilul tău!

copii-atacati copyExpresspress.ro lansează o petiţie online privind rezolvarea problemei câinilor fără stăpân. Ce s-a întâmplat până acum? Au fost mai multe cazuri de maidanezi omorâţi de oameni, fie prin otrăvire, fie prin împuşcare, precum şi câteva cazuri – printre care şi un copil – de oameni omorâţi de câini comunitari. Cele două specii au ajuns la un punct de la care se poate spune că începe războiul. Cum s-a ajuns aici?

Conform legislaţiei în vigoare – care poate fi consultată pe site-ul ASPA – respectiv OUG 155/2001, care spune, la punctele 4 şi 7, că autorităţile locale AU OBLIGAŢIA să captureze câinii fără stăpân, să îi ţină 7 zile în adăposturile proprii, pentru a fi revendicaţi sau adoptaţi, după care AU OBLIGAŢIA să îi eutanasieze.

Această ordonanţă a fost modificată prin Legea 277/2002, în care timpul de internare în adăpost a fost ridicat la 14 zile – şi a fost modificată din nou prin Legea 391/2006, prin care timpul de internare a fost scăzut din nou la 7 zile.

După un an, a fost înaintat în Parlament proiectul Legii 771/ 2007, care să modifice din nou ordonanţa. Acest proiect a fost atacat de Curtea Constituţională, pe motiv că e neconstituţional, şi a fost retrimis în comisiile parlamentare spre dezbatere.

După moartea lui Ionuţ Anghel, Parlamentul a adoptat o nouă lege de modificare a ordonanţei, care prevede eutanasierea după 14 zile, care a fost şi ea atacată la Curtea Constituţională înainte de promulgare.

Ca atare, ordonanţa care prevede eutanasierea după 7 zile este în vigoare, adică nu a fost abrogată niciodată. Deci, faptul că avem acum 65.000 de câini pe străzile Capitalei şi trei decedaţi sfâşiaţi de maidanezi – un japonez de 68 de ani a fost omorât lângă Guvern, o femeie de 49 de ani a fost sfâşiată în curtea ADP sector 5, iar Ionuţ a fost omorât în timp ce era la joacă – este rezultatul neaplicării legii de către municipalitate.

Se numeşte ucidere din culpă, prevăzută la articolul 178 din Codul Penal: “Uciderea din culpa ca urmare a nerespectarii dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei funcţii sau meserii, ori pentru efectuarea unei anume activitaţi, se pedepseşte cu închisoare da la 2 la 7 ani”.

Ce este de făcut? Depuneţi plângeri penale împotriva primarului, a preşedintelui Consiliului Local şi a directorului care se ocupă de Direcţia pentru Protecţia Animalelor, în toate localităţile în care au murit oameni din cauza maidanezilor, desigur, inclusiv în Bucureşti, pentru că ei se fac responsabili, conform legii, de ucidere din culpă.

Rolul petiţiei este acela de a lansa un advertisment colectiv la adresa autorităţilor locale de a aplica legea existentă: eutanasiere în 7 zile. În caz contrar vom arăta cetăţenilor pe site-ul expresspress.ro cum să depună plângerea penală.

[divide]

Cei care sunt de acord cu cele de mai sus, vă aşteptăm susţinerea pe :  http://www.yousign.org

[divide]

Citeste si  : Ipoteză şocantă… doar pentru că aşa vrem noi, iubitorii de animale

[divide]