Camioane
Actualitate

Peste 100 de camioane care transportă cereale din Ucraina, blocate la Vama Isaccea: „Am făcut şase zile până aici”

Pe malul românesc al Dunării, peste 100 de camioane aşteaptă să treacă fluviul cu bacul în Ucraina, autovehiculele fiind parcate atât în oraş, cât şi în apropierea lui.

De asemenea, pe sensul opus, şoferii care transportă cereale din Ucraina trebuie să aștepte la o coadă de 30 de km pentru a ajunge în vama Isaccea, apoi în portul Constanţa, relatează Agerpres.

Vama Isaccea este plină de camioane care transportă cereale din Ucrania

La aproape cinci kilometri depărtare de Isaccea, pe şoseaua neasfaltată care uneşte drumul european 87 Tulcea – Brăila de Mănăstirea Cocoş, peste 70 de camioane aşteaptă semnalul autorităţilor să se apropie de vamă.

„Stăm deja de 24 de ore. Încă două sau trei zile o să stăm aici. Apoi, ne duc în carieră, pe deal, unde o să stăm două zile”, a declarat unul din şoferii de camioane care stau pe drumul spre mănăstire.

Chinul unor şoferi a început pe malul ucrainean al Dunării, la Orlivka, unde este o coloană de tiruri de 30 de kilometri.

„Am făcut şase zile până aici. Am mers o zi până la Orlivka, iar acolo am aşteptat în coloană 30 de kilometri”, a povestit un şofer.

„Capacitatea bacului este de 17 – 18 tiruri, doar că pe acel bac urcă şi autoturisme. La fiecare transport, circa 10 automarfare urcă pe feribot, pentru că toată lumea vrea să ajungă pe partea cealaltă. Bacul funcţionează non-stop, iar noi efectuăm controlul de frontieră atât pe timpul zilei, cât şi pe timpul nopţii. Avem personal suplimentat şi funcţionăm la capacităţi maxime, aşa cum am făcut-o de la izbucnirea conflictului”, a precizat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, inspectorul principal Andrei Ene.

Camioane care trebuie să ajungă în Portul Constanța, blocate la Vama Isaccea. Zilele trecute, Primăria oraşului Isaccea a cerut ajutorul Consiliului Judeţean Tulcea pentru amenajarea unui drum secundar şi a unei parcări pentru cele peste 100 de TIR-uri care aşteaptă zilnic, în ultima perioadă, să iasă din România spre Ucraina.

Autoritatea locală a semnalat faptul că numărul camioanelor fluctuează şi a ajuns în unele zile la 250, soluţia pentru această situaţie fiind amenajarea unei parcări şi asfaltarea unui drum.

Camioanele care folosesc punctul de trecere din Isaccea transportă cereale din Ucraina şi se îndreaptă spre Portul Constanţa sau în Bulgaria ori Turcia, iar la întoarcere unele sunt goale sau transportă alimente.

Aceasta este a doua aglomerare de mijloace de transport înregistrată de la începutul războiului din Ucraina pe raza judeţului Tulcea, după cea de la bara Sulina, în contextul în care porturile dunărene şi cele de la Marea Neagră din Ucraina nu mai pot fi folosite pentru exportul de produse, mai informează sursa citată.

blank