Medical

Periimplantita – ce este, cauze și tratament

Odată cu apariția implanturilor dentare a apărut și o nouă afecțiune – periimplantita. Fiind o afecțiune relativ nouă, încă nu există în momentul de față un tratament standardizat care să dea rezultate în orice situație. Medicul stomatolog va evalua problema și va propune un tratament în funcție de stadiul afecțiunii. Este important să mergi la consult și să vorbești cu medicul tău despre orice mică problemă care apare după un implant dentar. Cu cât este descoperită periimplantita mai devreme, cu atât ea va fi rezolvată mai ușor și mai rapid.

Periimplantita – ce este și care sunt simptomele?

Periimplantita este o afecțiune a țesutului de suport din jurul implantului dentar. Periimplantita este de multe ori comparată cu parodontoza la nivelul dinților naturali. De altfel, pacienții care au suferit în trecut de boala parodontală sunt și cei mai predispuși la periimplantită în cazul unui implant dentar. Periimplantita este precedată întotdeauna de mucozită, adică inflamarea mucoasei gingivale.

De cele mai multe ori, semnele periimplantite sunt identificate în cadrul unei vizite stomatologice, însă pacienții pot observa și ei primele simptome acasă. Spre exemplu, sângerarea, inflamarea și modificarea culorii gingiei în jurul implantului reprezintă semne clare ale acestei afecțiuni. Halena poate fi și ea prezentă, la fel ca secrețiile purulente ce apar în spațiul dintre gingie și implant. Durerea lipsește, însă poate exista o anumită sensibilitate la periaj.

Care sunt principalele cauze ale periimplantitei?

Orice procedură de inserare a implantului dentar trebuie să fie urmată de o igienă orală mult mai riguroasă. Pe lângă periajul corect, se recomandă și igienizarea implantului dentar periodic (o dată la aproximativ 6 luni). Printre cele mai frecvente cauze periimplantită se numără deci igiena orală precară, o boală parodontală preexistentă, bruxismul nocturn, fumatul, sistemul imunitar slăbit în urma chimioterapiei sau afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul.

Care este cel mai eficient tratament pentru periimplantită?

În funcție de stadiul periimplantite, tratamentul variază. Dacă este diagnosticată încă de la stadiul de mucozită, problema poate fi rezolvată cu ajutorul unui tratament medicamentos. Mucozita netratată la timp progresează spre periimplantită, iar în această situație este recomandat un tratament parodontologie cu laser ce presupune chiuretaj, decontaminare și biostimulare. Tratamentul cu laser favorizează vindecarea infecției osoase, însă există și situații mai rare în care niciun fel de intervenție nu are succes. Dacă periimplantita persistă, nu ne mai rămâne altceva de făcut decât să îndepărtăm implantul, însă o inserare a unui implant nou încă rămâne sub semnul întrebării. De multe ori, defectele osoase ce rămân în urma periimplantitei sunt destul de mari, iar singura soluție viabilă este proteza dentară.

Periimplantita este o afecțiune mult mai gravă decât parodontoza. Dacă în cazul bolii parodontale puteam înlocui dintele lipsă cu un implant, în cazul periimplantitei rămânem fără soluții. Așa că, urmează sfaturile medicilor noștri după inserarea unui implant dentar, respectă regulile de igienă și fă-ți timp pentru vizitele periodice. Doar așa putem identifica orice problemă în stadiul său incipient și o putem soluționa ușor. Acest lucru este valabil nu doar pentru periimplantită, ci pentru orice afecțiune care ar putea să îți afecteze sănătatea dinților și zâmbetul frumos.

blank