România
Actualitate

Pericol nuclear la granița cu România? Anunțul care ne pune pe toți în gardă: Riscul există

Este pericol nuclear la granița cu România? SUA a venit cu un semnal categoric în acest sens și a vorbit, prin vocea consilierului pe probleme de securitate națională al Casei Albe despre riscul ca Vladimir Putin să folosească arme nucleare.

România se află în pericol? Riscul ca președintele rus, Vladimir Putin, să folosească arme nucleare există, dar nu pare „iminent”. Acest punct de vedere a fost exprimat vineri un înalt responsabil american.

Pericol nuclear la granița cu România

„Există un risc, având în vedere lejeritatea și atitudinea războinică cu care Putin vorbește despre asta, că ia în considerare acest lucru, și, în același mod, am fost foarte clari care vor fi consecințele”, a spus presei consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan.

Afirmațiile sale au fost preluate de AFP.

Oficialul SUA a susținut că în prezent, nu se observă niciun indiciu privind o utilizare iminentă a armelor nucleare.

NATO va răspunde hotărât în cazul în care Rusia ar ataca Ucraina

Pe de altă parte, în urmă cu o zi, Paweł Żuchowski, ministrul polonez de Externe, a vorbit, într-un interviu acordat pentru presa din Polonia, despre situația în care Rusia ar putea utiliza arme nucleare tactice, de mici dimensiuni. Potrivit acestuia, într-un astfel de scenariu, există posibilitatea ca SUA, dar și NATO să atace aerian cu bombe trupele ruse din Ucraina.

„NATO va răspunde hotărât în cazul în care Rusia ar ataca Ucraina cu arme nucleare tactice, dar răspunsul va fi unul convențional, nu nuclear”, a transmis oficialul polonez.

Acesta a mai fost întrebat dacă un astfel de lucru ar însemna că forțele NATO vor intra în Ucraina. În acest sens, Żuchowski a spus că nu poate fi exclus nici un astfel de scenariu. Pe de altă parte, acesta precizează că procedura nu este neapărat una necesară.

Radu Tudor susține că Putin ar putea lansa oricând rachete nucleare

Analistul militar Radu Tudor a avertizat și el că Vladimir Putin ar putea lansa oricând rachete nucleare de pe avioane de bombardament. Potrivit analistului militar, „avem de-a face cu punctul nodal al acestui război” în contextul declarațiilor purtătorului de cuvânt al Administrației prezidențiale ruse, Dmitri Peskov. Radu Tudor a apreciat că „amenințarea cu armă nucleară tactică este mai aproape ca niciodată”.

„Este de fapt ziua pe care Vladimir Putin și-a imaginat-o de când a declanșat acest război, și anume momentul în care va declara teritoriile invadate drept teritoriu al Federației Ruse în mod ilegal, în mod abuziv, cu mii de morți, cu tot ceea ce am văzut în aceste nouă luni. În această după-amiază, purtătorul de cuvânt al Administrației prezidențiale ruse, Dmitri Peskov, a spus că începând din momentul anexării, Rusia va considera un atac asupra întregului său teritoriu orice fel de lovitură militară asupra acestor regiuni”, a spus analistul militar.

El a explicat că acest lucru presupune că Ucraina, potrivit Moscovei, nu mai are dreptul să-și elibereze propriile teritorii, nu mai are dreptul să se apere, pentru că probabil vor veni și atacuri din partea acestor zone anexate.

„Eu încep să cred că amenințarea cu armă nucleară tactică este mai aproape ca niciodată din momentul debutului acestui război”, a punctat acesta.