Passaris
Actualitate

Passaris și-a confecționat un cuțit, în pușcărie. Ucigașul grec a fost, pâna, acum, protagonistul a nouă incidențe de securitate

Konstantinos Passaris, deținutul grec condamnat la închisoare pe viață după ce a ucis doi oameni în timpul unui jaf armat comis, în anul 2001 la o casă de schimb valutar din centrul Bucureștiului, a fost prins, în Penitenciarul Arad, cu un cuțit artizanal despre care se bănuiește că și l-ar fi făcut sigur. Confort autorităților, deținutul a provocat, până acum, nouă incidente de securitate. Ca urmare, magistrații i-au respins, în două rânduri, cererile de liberare condiționată.

Grecul Passaris, a ajuns, pentru prima dată, într-un arest românesc, în data de 28 august 2001. După mai multe mandate de arestare preventivă, a fost trimis în judecată și condamnat la închisoare pe viață, după ce s-a probat că a împușcat mortal doi oameni pentru a-i demonstra unei prostituate care îi însoțea cât este de ușor să facă rost de bani. După ce i-a omorât pe cei doi angajați ai casei de schimb, grecul a plecat cu 575 de milioane de lei vechi.

Acesta a făcut, până în prezent, două cereri de liberare condiționată, ultima dintre ele în luna septembrie, ambele respinse de magistrați. Deținutul a contestat decizia la Tribunalul Arad, însă contestația i-a fost respinsă, iar judecătorii l-au anunțat că poate reveni cu o nouă cerere de liberare condiționat în data de 25 august 2022.

Instanța care a respins definitiv cererea lui Passaris a expus motivele care au determinat această soluție. Magistrații au arătat că grecul își execută pedeapsa în regim închis, în condițiile în care deținuții se pot elibera numai dacă execută în regim semisedchis sau deschis.

Passaris a muncit în pușcărie
În același timp, judecătorii au subliniat faptul că pe numele ucigașului elen au fost întocmite nouă rapoarte de incident, ultimul în data de 4 mai 2020, când personalul penitenciarului a găsit asupra lui un cuțit artizanal, despre care acesta a spus că îl deținea pentru a-și tăia mâncarea.

„Având cuvântul asupra cererii de liberare, petentul a arătat că apreciază abaterile disciplinare comise ca nefiind foarte grave, nefiind unele cu violență, ceea ce semnifică o lipsă de conștientizare a caracterului ilicit al unor fapte reglementate de lege ca fiind abateri foarte grave, lipsa dorinței de a respecta pe viitor ordinea de drept”, au considerat magistrații

În același timp, Konstantinos Passaris a fost recompensat de 41 de ori și a muncit în detenție obținând un câștig de 66 de zile. În același timp, acesta a i se recunosc 462 de zile executate suplimentar, ca măsură compensatorie pentru executarea pedepsei în condiții
necorespunzătoare.

Chiar dacă va fi eliberat condiționat în România, Passaris va fi extrădat în Grecia, unde există pe numele lui trei condamnări la închisoare pe viață. În țara natală, bărbatul a ucis cinci oameni, dintre care doi polițiști și are la activ două evadări.