Parlamentul European
Actualitate

Parlamentul European îi îndeamnă pe liderii UE să acorde Ucrainei statutul de candidat „fără întârziere”

Parlamentul European a adoptat cu 529 de voturi pentru și 45 împotrivă o rezoluție prin care solicită liderilor Uniunii Europene să aprobe „fără întârziere” statutul Ucrainei de țară candidată la UE.

Votul – care a avut loc în cadrul unei reuniuni a Consiliului European care are loc joi și vineri la Bruxelles – a cerut, de asemenea, liderilor să acorde statutul de candidat Republicii Moldova și la fel și Georgiei, „odată ce Guvernul său va îndeplini” un set de reforme politice și sociale stabilite de Comisia Europeană.

În rezoluția fără caracter obligatoriu se spune că acordarea statutului de candidat Ucrainei ar „trimite un mesaj politic clar, afirmând că țările în cauză au făcut alegerea irevocabilă a unei căi europene”.

În rezoluție, membrii din Parlamentul European, deputații europeni au declarat că acordarea statutului de candidat ar permite, de asemenea, UE să rămână un „partener de încredere și un actor geopolitic credibil, care își respectă principiile și valorile” și ar arăta „solidaritate cu cei care apără aceleași idealuri”.

Deputații europeni au declarat că nu există „nicio „cale rapidă” pentru aderarea la UE”, iar aderarea pentru a deveni o țară UE cu drepturi depline „rămâne un proces structurat și bazat pe merit, care necesită îndeplinirea criteriilor de aderare la UE și depinde de implementarea efectivă a reformelor”, precum și de transpunerea întregii legislații UE în legislația națională, potrivit CNN.

De asemenea, legislatorii au solicitat guvernelor Ucrainei și Moldovei să „își demonstreze fără echivoc determinarea politică de a pune în aplicare ambițiile europene ale poporului lor” și să „sporească semnificativ progresul cu reformele substanțiale pentru a îndeplini efectiv criteriile de aderare la UE cât mai curând posibil”.