Orban
Featured, Politic

Orban: Oameni care lucrează în structuri care de multe ori au o acţiune care nu se desfăşoară în plină lumină publică, la vedere, pot să îşi depăşească competenţele şi pot să influenţeze decizii în zone în care nu au dreptul să intervină

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, susţine că nu crede în existenţa aşa-numitului „stat paralel”, despre care spune că este o sintagmă generală, însă afirmă că există oameni din servicii secrete, interne sau externe, care pot să intervină în diferite zone, pentru că vor putere fără a îşi asuma responsabilităţi. „Oameni care lucrează în structuri care de multe ori au o acţiune care nu se desfăşoară în plină lumină publică, la vedere, pot să îşi depăşească competenţele şi pot să influenţeze decizii în zone în care nu au dreptul să intervină. (…) Când vorbesc de servicii, nu vorbesc nu numai de servicii interne, vorbesc şi de servicii externe, pentru că se ştie că totdeauna există acţiuni care sunt mai puţin vizibile care pot să afecteze deciziile în statul român”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Întrebat duminică după amiază, într-o emisiune televizată, dacă crede că există aşa numitul „stat paralel” şi dacă, în opinia sa, această structură ar face demersuri pentru ca Florin Cîţu să câştige preşedinţia PNL, Orban a răspuns că nu susţine această idee, dar că există oameni care pot interveni în zone în care nu au acest drept, pentru că vor putere, dar fără a-şi asuma responsabilităţi.

„Nu am susţinut ideea statului paralel, care e o sintagmă car este întrebuinţată foarte larg. Sigur că aici societatea civilă trebuie să fie permanent în gardă, pentru că se ştie că totdeauna oameni care lucrează în structuri care de multe ori au o acţiune care nu se desfăşoară în plină lumină publică, la vedere, pot să îşi depăşească competenţele şi pot să influenţeze decizii în zone în care nu au dreptul să intervină. Din punctul meu de vedere, serviciile nu au ce să caute în administraţie, serviciile nu cu ce să caute în justiţie, serviciile nu au ce să caute în zona economică, în zona privată, nu au ce să caute în zona media. De-a lungul timpului, au apărut diferite dezvăluiri privind implicarea (…) Democraţia este permanent sub pericol.

Întotdeauna există oameni care vor mai multă putere şi oameni care vot să exercite puterea fără responsabilitate. Din cauza asta, societatea civilă, partidele politice – am uitat să spun că serviciile nu au ce să caute în partidele politice – partidele politice trebuie să fie foarte atente la orice fel de interferenţă a unor entităţi care practic… şi când vorbesc de servicii, nu vorbesc numai de servicii interne, vorbesc şi de servicii externe, pentru că se ştie că totdeauna există acţiuni care sunt mai puţin vizibile care pot să afecteze deciziile în statul român”, a afirmat Ludovic Orban duminică, într-o emisiune la B1 Tv.

Totodată, Ludovic Orban întrebat în ce măsură crede că membri ai unor servicii secrete româneşti sunt implicaţi în campania prin care se încearcă schimbarea sa de la şefia PNL, el a răspuns: „Este foarte greu să demonstrezi dacă există vreo intervenţie din partea unui serviciu de informaţii pentru că, de regulă, acţiunile pe care le desfăşoară serviciile de informaţii nu se desfăşoară la vedere, se desfăşoară, ca să spun aşa, în zona invizibilă. Pe de altă parte, să ştiţi că sunt o serie de lucruri care s-au întâmplat în această campanie, care mi-au pus serioase semne de întrebare”.

blank