Fostul lider PNL Ludovic Orban a declarat marţi că decizia preşedintelui de nominalizare a lui Dacian Cioloş pentru postul de premier este o cacealma care are ca efect prelungirea şi adâncirea crizei politice, precizând că Cioloş nu are nicio şansă să formeze o majoritate parlamentară.

Ludovic Orban a subliniat că soluţia ar fi fost desemnarea unui premier din partea PNL, altul decât Florin Cîţu. El a făcut apel la preşedintele Klaus Iohannis ”să revină cu picioarele de pământ”.

România se confruntă cu o criză sanitară gravă, Romînia se confruntă cu o situaţie economică dramatică, care pune în pericol veniturilor romînilor, pe fondul creşterii preţurilor la energie, alimente. Criza politică trebuie să înceteze imediat, pentru că Romînia şi românii au nevoie de un guvern stabil, care să beneficieze de o majoritate parlamentară care să susţină toate măsurile de combatere a crizei pandemice, economice, de combatere a efectelor negative pentru viaţa de zi cu zi a românilor. Din păcate, decizia de ieri a preşedintelui este mai degrabă o cacealma, care nu numai că nu are ca obiectiv soluţionarea crizei, ci prelungirea frizei poltice şi guvernamentale şi adâncirea ei. Este evident pentru fiecare om care cunoaşte viaţa politică că, în ciuda bunelor intenţii ale USR-PLUS şi ale lui Dacian Cioloş, desemnarea lui Dacian Ciolloş nu ţine cont de principiul locialităţii constiuţionale şi nu ţine cont de faptul că desemnarea trebuie să se facă în persoana unui premier care să aibă şansa dă facă o majoritate”, a declarat Orban.
El a subliniat că nici PNL şi nici alte partide nu vor susţine învestirea unui Guvern Cioloş.
”Mă îndoiesc că preşeidntele, deşi formal şi-a îndeplinit atribuţia desemnării premierului, nu pot să cred că nu este conştient că Cioloş nu are nicio şansă să formeze o majoritate”, a argumentat fostul lider liberal..

El a ţinut să remarce că această desemnare a avut loc din cauză că nici PNL şi nici PSD nu s-au prezentat cu o propunere de premier.

”Aş putea spune că, dacă în privinţa PSD, e pagubă în ciuperci că nu au venit cu o propunere, în ceea ce priveşte PNL, decizia de a nu se prezena cu o propunere de premier este o decizie care practic a pus PNL în situţia de a nu avea o propunere şi a nu pune pe masa preşedintelui oportunitatea de a desemna un premier PNL”, a afirmat Ludovic Orban, adăugând că unica soluţie este refacerea coaliţiei din decembrie 2020, PNL-USR -UDMr, cu sprijinul minorităţilor naţionale.

”Era la îndemnînă desemnarea unui premier din partea PNL, altul decît Cîţu, o persoană onorabilă, care să se bucure de încrederea partenerilor de guvernare.â
În opinia sa, faptul că, după ce joi, în Biroul Executiv, conducerea PNL a decis să propună pe Cîţu, vineri, la nici 24 de ore, a schimbat mandatul şi a hotărât să nu se ducă cu nicio propunere. arată premeditare şi că conducerea PNl a abandonat şansa de a reface coaliţia şi a da României un guvern responsabil,
”Sunt convins că acestă propunere nu a fost făcută pentru că intenţia lui Cîţu şi a preşedintelui Iohannis este de a consuma prima desmenare cu o altă persoană, care să nu fie din PNL, deşi nici USR PLUS, nici UDMR şi nici minorităile nu au contestat dreptul PNL de a veni cu persoana premierului.

Ludovic Orban a acuzat ”gaşca demolatoare” care l-a impus pe Cîţu la şefia partidului şi se cramponează, neînţelegând că nu mai are nicio şansă să formeze o majoritate.
”Desemnarea lui Cioloş va adânci ruptura dintre PNL şi USR pentru că actuala conducere PNL nu va susţine această propunere”, a avertizat Orban..

”Sunt convins că întenţia ascunsă din spatele acestei desemnări, acestei cacealmale, a deciziei cinice, se ascunde dorinţa ca la a doua desemnare să fie propus Florin Cîţu.
Conform lui Orban, în trei luni de zile, toată munca zecilor de membri PNL, primari, consilieri judeţeni, susţinători, a fost făcută praf, PNL s-a prăbuşit în sondaje şi este la ora actuală inamicul numărul 1 al cetăţenilor, Iohannis s-a prăbuşit în încredere şi oricine intră pe pagina lui de Facebook vede.

”Nu numai că a fost făcut praf PNL ci şi gvernarea şi şansa de a se reconstrui o majoritate parlamentară de centru-dreapta pentru susimnerea unui guvern este aproape nulă. Cineva va trebui să dea socoteală pentru faptul că a dat foc la ţară, pentru că România şi românii au fost lăsaţi fără apărare în faţa pandemiei şi a gravelor probleme ecnomice şi cineva va trebui să dea seamă că se întârzie nepermis accesul romînilor la fondurile europene. Fac un apel la preşedintele Klaus Iohannis să revină cu picioarele pe pământ, să renunţe la ambiţii personale şi jocuri politice, să înţeleagă că România are nevoie de un guvern stabil, competent, determinat să ofere soluţii imediate la gravele provocări cu care se confruntă România. Am spus după declanşarea crizei că cine seamănă vânt va culege furtună”, a conchis Ludovic Orban.