Siria
Actualitate

Operațiunea Turciei în Siria poate începe în orice moment. Vizați, kurzii sprijiniți de SUA

O nouă operațiune militară a Ankarei în Siria ar putea începe în orice moment, a declarat vineri președintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

Ca urmare a operațiunilor anterioare ale Turciei în nordul Siriei, a fost creată o zonă de securitate între orașele Azaz și Jerablus la nord de Alep, Afrin a fost ocupat, iar zonele de frontieră la est de râul Eufrat au fost preluate sub control.

„Putem începe operațiunea în orice moment, în timpul nopții. Nu ar trebui să ne îngrijorăm și să ne grăbim, mai ales că lucrăm în zonă. Vom începe operațiunea atunci când va veni ora”, a declarat Erdogan reporterilor după ce s-a întors de la summitul NATO de la Madrid.

Autoritățile turce au raportat anterior că forțele armate turce sunt pe deplin pregătite pentru o operațiune transfrontalieră. Potrivit lui Erdogan, principalul scop al operațiunii planificate în Siria este de a extinde zona de securitate de 30 de kilometri creată în octombrie 2019 după Operațiunea „Primăvara Păcii”.

La operațiune sunt așteptați să ia parte 50.000 de soldați turci și 5.000 de luptători ai Armatei din Siria Libere, sprijinită de Ankara. După cum s-a precizat, operațiunea va permite Turciei să controleze secțiunea de 600 de kilometri a frontierei și să reducă la minimum amenințările teroriste de pe teritoriul vecin.

În special, a notat ziarul Hurriyet, vor fi eliberate zonele cucerite în urmă cu șase ani de către Forțele Populare siriene de Autoapărare (SDF, kurde) și vor fi extinse coridoarele de securitate.

Astfel, „zona de pe malul vestic al Eufratului va fi complet curățată de forțele prokurde, pe care Ankara le consideră o ramură a Partidului Muncitorilor din Kurdistan PKK, scos în afara legii în țară”, scrie Hurriyet.