OMS
Actualitate

OMS: România se află pe locul 10 în Europa la consumul de alcool pur

Datele OMS. Un român consumă anual 11 litri de alcool pur, piaţa locală fiind între primii zece clasaţi la nivel european, arată un top realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de Visual Capitalist.

Topul țărilor la consumul de alcool

Pe primele locuri în top, cu un consum de aproape 13 litri per capitală, se află Letonia şi Cehia, iar la coada clasamentului sunt Italia, Suedia şi Grecia.

Valoarea se traduce astfel într-un consum mult mai mare de băuturi spirtoase, respectiv băuturi cu o concentrație alcoolică de cel puțin 15% volum.

La nivel mondial, 8 dintre cele 10 ţări cu cel mai ridicat consum de alcool pe cap de locuitor se află în Europa. În mare parte, sunt ţări din Europa Centrală şi de Est, printre care Letonia (locul 2), Republica Cehă (locul 3), Lituania (locul 4) şi Austria (locul 5). Pe primul loc în privința consumului de alcool pe cap de locuitor sunt Insulele Cook, care conduc în lume cu un consum anual de 13L de alcool pe cap de locuitor, arată Visual Capitalist.

Datele OMS sunt valabile la nivel de 2019, cel mai recent an pentru care există date. Însă, pandemia de coronavirus a mutat consumul din restaurante și baruri acasă şi astfel a crescut canalul de retail.

Conform unei analize de situație întocmite de Institutul Național de Sănătate Publică la nivel european, în 2021 aproximativ 58 milioane de indivizi sunt mari consumatori de alcool, iar 23 milioane sunt dependenți de alcool (5,4% din bărbații de 18-64 ani și 1,5% din femei).