Stii deja că fumatul, alcoolul sau mancarea fast-food sunt dăunătoare pentru sănătate, însă unele obiceiurile tale zilnice,pe care stiai benefice, iti pot face de fapt mai mult rău organismului.
 
pacat-3
 
Dusul zilnic
Preocuparea modernă legată de igiena personala poate fi în detrimentul pielii noastre, spune Nick Lowe, medic dermatolog la clinica Cranley din Londra.
„Majoritatea oamenilor se spală mult prea mult. Folosirea apei fierbinţi combinată cu săpunuri abrazive poate distruge uleiurile pielii, provocand uscarea, crăparea şi chiar infectarea acesteia. Pentru mulţi dintre noi duşul zilnic nu este necesar. Dacă totuşi acest gand vă înspăimantă, încercaţi măcar să folosiţi apă mai rece”, spune medicul.
 
Opt ore de somn pe noapte
„Noţiunea de a dormi opt ore în fiecare noapte este o convenţie modernă care te va face să te simţi şi mai obosit”, spune profesorul Jim Horne, cercetător la Universitatea de Cercetare a Somnului din Loughborough.
„Omul a evoluat în aşa fel încat poate avea un stil de somn fragmentat. Somnul de 15 minute în timpul zilei poate fi echivalentul unei ore de somn pe timpul nopţii”, spune Jim Horne.
 
Clatirea gurii dupa spalarea dintilor
„Clătirea curăţă învelişul protector lăsat de pasta de dinţi, iar absenţa acesei operaţiuni ar adăuga cateva ore de protecţie dinţilor”, spune medicul dentist Phil Stemmer.
„Eu încerc să nu beau lichide cel puţin o jumătate de oră după ce îmi spăl dinţii. Este o senzaţie ciudată la început, însă te vei obişnui repede. Nici măcar nu ud periuţa de dinţi înainte de a mă spăla, deoarece acest lucru poate diminua efectul pastei de dinţi”, spune Phil Stemmer.
Medicul dentist afirmă, de asemenea, că spălatul dinţilor imediat după masă nu este recomandat.
„Aşteptaţi cel puţin o jumătate de oră înainte de a vă spăla, deoarece acizii şi zahărul din alimente slăbesc temporar smalţul dinţilor. Dacă vă spălaţi pe dinţi prea repede după masă, de fapt periaţi smalţul înainte ca acesta să se întărească din nou”.
 
Statul pe toaleta
Un studiu recent publicat de oamenii de ştiinţă israelieni afirmă că ghemuirea este o poziţie mai naturală decat statul pe toaletă şi necesită mai puţin efort. Această poziţie reduce riscul bolilor intestinului, cum ar fi hemoroizii.
„Plasarea unei trepte sub picioare şi aplecarea înainte poate fi de ajutor persoanelor cu probleme la intestin”, spune medicul Charles Murray, de la spitalul Royal Free din Londra.
 
Curatenia zilnica
Teste realizate pe 100 de bărbaţi şi femei care făceau majoritatea treburilor casnice au arătat că aceştia aveau tensiunea arterială mai ridicată decat cei care nu munceau atat de mult în casă. Tensiunea ridicată era cauzată de gandurile legate de îndeplinirea sarcinilor casnice precum gătitul, curăţenia sau cumpărăturile.
Concluzia cercetărilor este că nu treburile casnice propriu-zise cresc nivelul tensiunii arteriale, ci stresul provocat de realizarea acestora.
De asemenea, s-a ajuns la concluzia că produsele de curăţenie pot creşte riscul de apariţie a astmului.
 
Respiratia gresita
„Atunci cand cineva este rugat să inspire adanc cu siguranţă va sufla aerul din piept atunci cand va inhala, iar acest lucru este greşit”, afirmă medicul Neil Shah de la Societatea de Administrare a Stresului.
„Bebeluşii respiră cu tot abdomenul, care foloseşte toată capacitatea plămanilor. Dar în timp ce creştem, trecem la un stil mai ineficient de respiraţie, prin piept. Asta înseamnă că aerul vechi rămane mai mult timp în plămani, şi pentru că aceste organe au o capacitate redusă, aerul proaspăt nu ajunge în secţiunea de jos. Partea de jos a plămanilor este cea care conţine cele mai calde şi umede vase de sange, care sunt cele mai eficiente pentru schimbul de gaze şi transportarea oxigenului în sange”, spune Neil Shah.
Din fericire, corpul poate fi antrenat pentru a reveni la respiraţia corectă. Atunci cand inspiraţi, încercaţi să vă umflaţi stomacul şi să menţineţi pieptul nemişcat, iar atunci cand expiraţi, contractaţi muşchii abdominali.
 
Relaxarea dupa cina
„Dacă eşti inactiv în timpul serii sau mănanci chiar înainte de culcare, corpul va depune acele alimente ca grăsime. Dar dacă faci o plimbare de 20 de minute după cină nu ai niciun motiv să nu mănanci seara. Cheia pentru a nu lua în greutate este să mănanci porţii mici şi regulate.”, spune Claire MacEvilly, nutritionist la Laboratorul de Cercetare a Nutritie de la Universitatea Cambridge.
Citeste si...
O reclamă la un parfum, criticată dur de musulmani!