Life, Stiri

O nouă tendinţă! Dieta cu insecte

 Oricât de teribilă ar părea această perspectivă la prima vedere, o alimentaţie bazată pe consumul de insecte nu mai este deloc de domeniul SF-ului. Coniderată chiar dieta viitorului, aceasta reprezintă o alternativă viabilă, eco şi ieftină la consumul excesiv de carne din prezent. Tu te-ai încumeta, deci, la o porţie de insecte?

574640l-640x0-w-d76ab30d

Consumul de insecte este departe de a fi un obicei nou. În prezent, aproximativ 2 miliarde de oameni din lumea întreagă mănâncă zi de zi vietăţi de acest tip şi nu doar în ţările din Asia şi Africa, aşa cum ai putea crede. Încet, dar sigur, trendul consumului de insecte şi arahnide pătrunde şi în Europa şi în Americi.

Insectele, surse ieftine de proteine

Deşi insectele fac parte din meniurile devenite tradiţionale în multe ţări din lume, în celelalte, aceste vietăţi au început să fie preferate ca înlocuitori mai ieftini şi mult mai eco pentru carne. Şi asta deoarece insectele sunt surse excelente de proteine a căror cultivare implică investiţii financiare modeste şi care produc un număr infim de gaze de seră (spre deosebire de animalele de fermă crescute pentru carne)

În bucătăria de acest tip sunt folosite doar anumite tipuri de insecte, bogate în proteine, fibre şi grăsimi bune, despre care se ştie că sunt sigure pentru sănătate – de aceea, dacă te încumeţi vreodată să încerci un preparat de acest fel, asigură-te că optezi doar pentru insecte comestibile, care nu conţin substanţe toxice sau care sunt ticsite cu pesticide.

În prezent, îţi poţi comanda online astfel de produse, printre cele mai populare sortimente numărându-se lăcustele, greierii, omizile şi gândacii din ordinul Coleoptera.

Lăcustele şi greierii

Lăcustele şi greierii sunt cele mai consumate insecte la nivel mondial. Sunt preferate pe de-o parte fiindcă sunt uşor de găsit şi de capturat în cantităţi mari (se deplasează în roiuri), iar pe de altă parte, pentru că sunt bogate în nutrienţi şi gustoase!

Astfel, o porţie de 100 grame de lăcuste proaspete conţine între 14 şi 28 grame de proteine, la care se adaugă o cantitate însemnată de calciu şi fier.

Cât despre aroma lor, aceasta a fost descrisă drept „neutră”, ceea ce înseamnă că lăcustele şi greierii pot fi folosiţi ca garnituri pentru o varietate de preparate culinare, de la tocăniţe la fripturi. O modalitate excelentă de a pregăti aceste insecte este de a le prăji şi amesteca cu sos de soia, usturoi, ceapă şi/sau chili.

Omizile

Şi omizile se bucură de o mare popularitate la nivel global.
Preferate în special în Botswana, Africa de Sud şi Zimbabwe, omizile conţin aproximativ 53 grame de proteine şi 15% grăsimi per porţie de 100 grame de produs uscat, adică o cantitate de nutrienţi mai mare decât cea furnizată de pelte şi carnea de vită la acelaşi gramaj!

Insectele din ordinul Coleoptera

Din varietatea de specii de insecte din ordinul Coleoptera, circa 78 au fost desemnate drept comestibile. Deşi cantitatea de nutrienţi variază de la o specie la alta, în medie, o porţie de 100 grame de asemenea insecte îţi va furniza circa 36 grame de proteine. În plus, aceste insecte sunt şi surse grozave de minerale, precum calciu, fier şi zinc.

blank