Pensii
Social

Noile taloane de pensii. La ce să se aștepte un milion de români

Daniel Baciu a venit cu noi explicaţii cu privire la pensiile pe care românii le vor primi din septembrie 2024. Șeful Casei de Pensii a declarat că vor fi, din păcate, și pensionari care nu vor primi un leu în plus la pensie după recalculare.

Daniel Baciu, despre calendarul recalculării pensiilor

Așa cum se știe deja, majoritatea de pensii din România vor primi pensii recalculate începând cu 1 septembrie 2024, conform noii legi a pensiilor. Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat că acest proces va aduce creșteri substanțiale pentru mulți pensionari, în special pentru cei cu un stagiu de cotizare contributiv mai mare de 25 de ani.

„Mai mult de trei milioane de pensionari vor beneficia de aceste creșteri, datorită punctelor de stabilitate. Cei care au cotizat peste 40 de ani vor vedea creșteri de peste 80-90%. Mulți pensionari care în prezent primesc indemnizație socială vor ieși din această zonă”, a declarat Baciu.

Pensii

Daniel Baciu, despre calendarul recalculării pensiilor.

Șeful Casei de Pensii, despre când vor fi tipărite deciziile de pensionare

Șeful Casei de Pensii a vorbit și despre modul de desfășurare a procesului de tipărire al deciziilor de pensionare. Se dorește ca toți pensionarii să știe cât vor primi după recalculare.

„Începând din luna iunie, începem și procesul de tipărire și ulterior de distribuire a noilor decizii de pensionare, astfel încât de la 1 septembrie oamenii să știe exact care este noul cuantum al pensiei în urma recalculării prevăzute de noua lege a pensiilor”, a explicat șeful Casei de Pensii.

Mai mult, acesta spune că „pe talonul de pensie vor apărea noile valori ale punctului de referință, numărul total de puncte, și vor fi incluse mici modificări specifice”. Daniel Baciu a mai subliniat că, „în urma acestei recalculări, nicio pensie nu va scădea”.

Daniel Baciu, despre pensionarii care nu vor primi un leu în plus

Problema este cu pensionarii care au un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani nu vor primi un leu în plus de la 1 septembrie.

„Rămân cei 1 milion și ceva de pensionari care vor avea aceeași pensie. Aceștia sunt cei care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani. Ei au beneficiat de indexarea de 13,8% de la începutul anului și vor continua să beneficieze, în fiecare an, de indexarea prevăzută de lege”, a precizat Daniel Baciu, la antena3.ro.

blank