Nicolae Ciucă
Actualitate

Nicolae Ciucă mulțumește Germaniei pentru sprijinul acordat în tratarea pacientilor COVID

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a avut miercuri o întrevedere cu ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Peer Gebauer, fiind abordate modalităţile de intensificare a colaborării între cele două state în domeniul apărării, precum şi temele de actualitate de pe agenda curentă de securitate a NATO şi Uniunii Europene.

Potrivit unui comunicat al MApN, ministrul Nicolae Ciucă şi-a exprimat aprecierea pentru angajamentul Republicii Federale Germania în implementarea măsurilor de descurajare şi apărare dedicate Flancului Estic aliat, în particular în zona Mării Negre, punctând, în acest context, participarea pentru prima dată în România, în anul 2021, a Forţelor Aeriene Germane la misiunile de poliţie aeriană consolidată (eAP).

Oficialul român a evidenţiat importanţa continuării desfăşurării în comun a exerciţiilor bilaterale şi multinaţionale, pentru creşterea interoperabilităţii şi confirmarea angajamentului reciproc, în spiritul solidarităţii aliate. Totodată, partea română a exprimat menţinerea angajamentului în implementarea proiectelor asociate iniţiativei germane subsumate Conceptului Naţiunii Cadru (Framework Nation Concept), precum şi sprijinul continuu şi participarea la procesul de constituire a marilor unităţi de nivel corp de armată.

Aducând în atenţie provocările suplimentare la adresa securităţii, determinate de actualul context pandemic, ministrul Ciucă a evidenţiat importanţa aprofundării cooperării în apărarea cibernetică şi medicina militară. În context, ministrul român a mulţumit oficialului german pentru suportul considerabil acordat tratamentului şi transferului în Germania a pacienţilor COVID -19, aflaţi în stare gravă, precizează sursa citată.

O altă temă pe agenda de discuţii a fost cooperarea dintre cele două ţări în format NATO şi UE, în contextul actual de securitate, cu accent pe postura aliată de descurajare şi apărare, dar şi pe eforturile de proiectare a stabilităţii, respectiv aspecte referitoare la cooperarea în cadrul iniţiativelor Uniunii Europene în domeniul apărării.