Nicolae Ciucă
Actualitate

Nicolae Ciucă, discuții cu ministrul afacerilor externe din Serbia: Cooperare bilaterală pe transport și energie

Prim-ministrul Nicolae Ciucă l-a primit pe ministrul afacerilor externe al Republicii Serbia, Nikola Selaković. Temele abordate în cadrul discuțiilor au vizat perspectivele de aprofundare a cooperării bilaterale sectoriale, prin dezvoltarea unor proiecte de conectivitate de interes comun pentru ambele state (în particular, transport și energie), aspecte privind comunitatea românească din Serbia, evaluarea situației de securitate regională și modalitățile de sprijinire a parcursului european al Republicii Serbia.

În cadrul discuțiilor, prim-ministrul Nicolae Ciucă a salutat decizia la nivel înalt a autorităților sârbe de soluționare a aspectelor legate de complexul “Luceafărul” din localitatea Vârșeț și cedarea fără condiții a dreptului de proprietate asupra clădirilor în favoarea statului român. Premierul Ciucă a subliniat că acest demers confirmă angajamentul pentru avansarea relației bilaterale și poate amplifica perspectiva revigorării dialogului politic și sectorial.

Totodată, Șeful Guvernului a salutat semnarea, la 23 iunie, la Timișoara, a Acordului guvernamental privind stabilirea conexiunii autostrăzii Timișoara-Moravița, cu drumul de mare viteză Belgrad-Vatin. A evidențiat importanța strategică a promovării unei piețe energetice regionale integrate, inclusiv ca măsură de sprijin pentru realizarea tranziției ecologice în Europa. În context, a afirmat interesul pentru dezvoltarea interconectorului de gaz România-Serbia.

În ceea ce privește sprijinirea parcursului european al Republicii Serbia, premierul Ciucă a reafirmat angajamentul României pentru susținerea avansării procesului de aderare a Serbiei la UE. A evidențiat abordarea principială din partea României în favoarea unui proces echilibrat, care să cuprindă și dimensiunea estică și procesul de extindere în curs cu Balcanii de Vest, bazat pe meritele proprii și progresul în îndeplinirea criteriilor aferente extinderii Uniunii.

Complexul „Luceafărul” cuprinde una din cele mai impozante clădiri din localitatea Vârșeț (R. Serbia), fiind localizat în centrul orașului, pe un teren de aproximativ 2.460 m2. Complexul “Luceafărul” a fost construit începând cu anul 1894 și dat în folosință în 1904 de elita românească din regiune.

Destinația inițială a fost Banca Luceafărul, care a finanțat activitatea agricolă a românilor din zonă, dar a devenit în scurt timp epicentrul acțiunilor de promovare a identității culturale și spirituale românești în Voivodina.

Complexul “Luceafărul” a aparținut românilor peste 50 de ani (1894-1947), generând și concentrând o efervescență culturală ce a conferit forță, coeziune și continuitate a tot ce este românesc în statul vecin, într-o perioadă dificilă din punct de vedere istoric și politic. În 2005, prin demersurile etnicilor români din R. Serbia imobilele au fost clasate drept monument istoric.