International, Stiri

Mişcarea pe care Ucraina a făcut-o azi noapte.

Armata ucraineană îşi retrage armamentul greu din Doneţk şi Lugansk, decizie care face parte din acordul semnat la Minsk privind pacea în estul ţării.

miscarea-pe-care-ucraina-a-facut-o-azi-noapte-este-imposibil-sa-castigam-razboiul-276509

Chiar dacă armistiţiul pare să reziste în ciuda luptelor dintre forţele guvernamentale şi separatişti care încă mai au loc, preşedintele Petro Poroşenko susţine că pericolul nu a trecut.

Armistiţiul va rămâne valabil numai dacă ambele părţi îşi vor respecta angajamentele, a declarat Petro Poroşenko într-un interviu. Tocmai de aceea, armata ucraineană a început retragerea armamentului greu din zona de conflict.

Retragerea este una dintre măsurile necesare pentru crearea unei zone demiitarizate de 30 de kilometri în est. Preşedintele ucrainean este de părere că respectarea acestui proces de pace este singurul mod în care îşi va ţine ţara unită.

PETRO POROŞENKO, preşedintele Ucrainei: “Subliniez faptul că e imposibil să câştigăm războiul în Luhansk şi Doneţk doar prin mijloace militare. Cu cât aducem mai multe batalioane sau brigăzi sunt mobilizate acolo, cu atât mai multe trupe vor fi aduse din Federaţia Rusă”.

Ideea e susţinută şi de americani, care sunt de părere că nu livrarea de arme va schimba echilibrul de forţe în Ucraina. Chiar şi aşa, autorităţile de la Kiev spun că Ucraina are nevoie de o nouă reformă în domeniul apărării.