Mircea Geoană
Actualitate

Mircea Geoană: Ofensiva Rusiei stagnează în sudul și estul Ucrainei. Ucraina poate câştiga acest război

Federația Rusă stagnează în ofensiva sa din sudul și estul Ucrainei, a spus duminică secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. El a adăugat că Ucraina poate câștiga războiul declanșat de Moscova.

„În această etapă a războiului putem constata că Federaţia Rusă stagnează în ofensiva sa din sudul şi din estul Ucrainei. Vom continua să sprijinim Ucraina din punct de vedere militar, financiar şi umanitar. Ucraina poate câştiga acest război, iar acest lucru este datorat atât bravurii, eroismului şi capacităţii de luptă şi rezilienţei poporului ucrainean, dar şi a sprijinului constant de ani de zile pe care NATO şi ţări din NATO l-au acordat acestui partener foarte important”, a spus Mircea Geoană.

El a condus reuniunea miniștrilor de Externe din NATO, desfășurată la Berlin.

Pe agenda discuțiilor s-a mai aflat și pregătirea summitului NATO de la Madrid, unde Mircea Geoană anunță că se vor lua un număr istoric de decizii.

„Pentru cei din regiunea Flancului Estic, inclusiv în România și a zonei Mării Negre, am avut o primă discuție despre postura NATO pe Flancul Estic. Această discuție va continua la întâlnirea miniștrilor Apărării, iar liderii noștri, la Madrid, vor lua decizii cu privire la o postură de apărare și descurajare pe Flancul Estic, care să fie robustă, coerentă și pe termen lung”, a mai spus secretarul general adjunct al NATO.

De asemenea, Geoană a vorbit despre cererile de aderare ale Finlandei și Suediei.

„Suntem într-un proces în care vom evalua candidaturile, dacă vor fi depuse, și să sperăm că vom avea doi noi membri ai alianței noastre”, a spus Geoană.

El a adăugat că cele două țări „sunt intim legate de NATO, cu democrații impecabile, cu sisteme militare de primă clasă și interoperabile cu forțele NATO.