Politic

Ministrul Justiţiei, atac la judecătorul Cristi Dănileţ

Cazul Mariana Rarinca pune gaz pe foc intr-o perioada in care contrele dintre magistraţi şi politicieni sunt într-o faza de intensitate maximă, iar ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, se vede prins la mijloc. Marţi, la sediul CSM, Cazanciuc a vorbit despre atacurile politicienilor la adresa justiţiei, dar a ţinut să critice şi un membru CSM, pentru o declaraţie politică.
 
danilet
 
“În ultimul timp sunt foarte multe declaraţii despre justiţie în spaţiul public. Analişti, oameni politici, toată lumea discută despre justiţie. În mod cert, acest lucru nu ajută la dialogul dintre instituţii. Am cerut politicienilor o oarecare rezervă în declaraţii despre justiţie. Pe de altă parte, e foarte dificil să ceri reţinere când un membru CSM critică Guvernul că emite prea multe ordonanţe de urgenţă, în condiţiile în care acest guvern a emis cele mai puţin ordonanţe de urgenţă. Este o declaraţie eminamente politică, care nu ar trebui făcută de un membru CSM”, a declarat ministrul Justiţiei.
 
Judecătorul Cristi Dănileţ, membru CSM, a criticat, într-o scrisoare deschisă – care esteextrem de lunga si conceputa pe un ton evident acuzator – demersul senatorilor care i-au cerut lui Iohannis să le demită pe şefele ÎCCJ şi DNA, in urma intregii povesti legate de achitarea Marianei Rarinca dupa 6 luni de arest. În document, Dănileţ s-a referit şi la ordonanţele de urgenţă. “M-aş bucura să militaţi pentru acest principiu şi pentru a preveni ca autorităţile locale să adopte reglementări nelegale (cum ar fi cele privind ridicarea de către firme private a autoturismelor parcate nelegal), sau ca Guvernul să adopte ordonanţe neconstituţionale (suntem ţara în situaţie de urgenţă la fiecare trei zile), sau ca Parlamentul să adopte legi contrare reglementărilor UE (cum ar fi cea privind taxa de primă înmatriculare devenită taxă pe poluare şi transformată în timbru de mediu)”, preciza judecătorul Danilet. 
 
Acesta a socat opinia publica si prin declaratia facuta recent intr-o emisiune la TVR 1, in care a afirmat ca achitarea Marianei Rarinca nu inseamna automat si ca aceasta este complet nevinovata.