Ministrul Energiei
Actualitate

Ministrul Energiei: „Avem un preţ foarte mare la gaz, nejustificată”

Ministrul Energiei recunoaşte că românii plătesc un preţ la gaz nejustificat de mare. Virgil Popescu este sceptic cu privire la o scădere a preţului gazelor naturale atâta timp cât există o dependenţă faţă de Rusia şi cât timp războiul din Ucraina continuă.

Ministrul Energiei a declarat, miercuri seară, că România plăteşte un preţ mult prea mare pentru gazele naturale, precizând că vom depinde de jocurile care se fac la cei care dictează gazul rusesc.

„Atâta timp cât vom fi în continuare dependenţi de gaz din Federaţia Rusă, preţ al gazului care am văzut cu toţii că începând cu a doua parte a anului trecut a început să crescut brusc, fără nicio justificare, practic manipulat, prin reducerea ofertei – că până la urmă asta a fost, s-a refuzat suplimentarea unor cantităţi de gaze în condiţiile în care cu ani în urmă acest lucru se întâmpla – este evident că, dacă vom avea o dependenţă, preţurile nu vor scădea. Vom depinde de jocurile care se fac la cei care dictează gazul rusesc”, a declarat Virgil Popescu.

Ministrul este sceptic cu privire la o scădere a preţului gazelor naturale atâta timp cât există o dependenţă faţă de Rusia şi cât timp războiul din Ucraina continuă.

„Eu şi acum spun că avem un preţ foarte mare la gaz, nejustificat. A crescut cumva costul exploatărilor de gaze? Costă mai mult să scoţi gazul din pământul rusesc faţă de anul trecut? Nu! Deci pur şi simplu din jocuri de reducere a ofertei, din jocuri de piaţă, acest preţ a ajuns să fie foarte mare. Şi este menţinut acolo.

Atât timp cât avem un conflict la frontieră, conflict din Ucraina, nu cred că vom asista la scăderi de preţuri. (…) Cât timp va fi război, nu cred că vom asista la o scădere a preţului. Dacă vom avea suficient de mult gaz lichefiat şi nu vom depinde de gazul din Federaţia Rusă, sigur că preţul va scădea. Pentru că nu se mai poate juca cu gazul ca şi armă politică, este evident”, a mai spus Virgil Popescu.

Ministrul a explicat, de asemenea, că România şi-a permis să introducă o plafonare a preţului la gaz datorită dependenţei scăzute de importuri.

„Dacă am fi fost dependenţi de gazul de import, nu am fi putut să ne permitem să spunem: ăsta este preţul, dacă vreţi să vindeţi, bine, dacă nu vreţi să vindeţi, iarăşi bine”, a adăugat ministrul Energiei.

Ministrul Energiei a dezvăluit ce se întâmplă cu banii pe care statul îi va primi de pe urma exploatărilor de gaze din Marea Neagră: Se duc în dezvoltarea reţelelor de gaze
Virgil Popescu spune că banii pe care statul îi va primi de pe urma exploatărilor de gaze din Marea Neagră vor intra în bugetul de stat, de unde vor fi direcţionaţi către investiţii ori în proiecte de energie sau de petrochimie.

„Banii se duc în bugetul mare şi în lege spune că, din bugetul mare, banii din aceste exploatări offshore din Marea Neagră se duc în dezvoltarea reţelelor de gaze sau/şi în proiecte de energie sau de petrochimie care se aprobă prin Hotărâre de Guvern. Adică se duc în investiţii, se duc în multiplicare investiţională în România”, a declarat ministru

Acesta a catalogat drept „un pic populistă” propunerea USR ca veniturile statului din exploatările offshore să fie direcţionate către Pilonul II de pensii, Popescu subliniind că de acel pilon nu beneficiază toţi românii.

„Nu poţi să duci banii dintr-un impozit, pentru că până la urmă vorbim de un impozit, într-un cont privat, fie că este administrat de o firmă privată sau publică, dar e un cont privat. Nu poţi să-i duci aşa, dintr-o dată. Noi îi ducem în buget şi cu destinaţie clară în investiţii”, a mai spus Virgil Popescu, care a subliniată că România va avea excedent de gaze din anul 2026.

blank