International

Ministru austriac le-a pus gand rau romanilor si copiilor lor: Geoană, propunere radicală pentru firmele austriece din România

Ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, le-a pus gand rau romanilor din tara sa. Desi acestia muncesc si platesc taxe in Austria, Kurz considera ca nu ar trebui sa primeasca alocatii pentru copii la nivelul la care acestea sunt acordate austriecilor, ci la nivelul celor din Romania.
 
Sebastian Kurz
 
Cu alte cuvinte, ministrului austriac nu i se pare normal ca statul sa plateasca o alocatie de 160 de euro unui copil ai carui parinti muncesc in Austria.
 
Kurz a explicat pentru postul public de televiziune ORF ca pentru doi copii romani, ai caror parinti muncesc in Austria, statul austriac ofera lunar aproximativ 300 de euro. “Suma aproape corespunde unui salariu mediu din Romania”, a spus Sebastian Kurz.
 
Seful diplomatiei (OVP) doreste ca valoarea alocatiilor acordate de Austria sa corespunda celei din statul de unde provin parintii copiilor respectivi. Astfel, Austria nu ar mai plati aproximativ 300 de euro pentru doi copii romani ai caror parinti muncesc in Austria, ci doar circa 30 de euro.
“Suntem de aceeasi parere cu britanicii: Marea Britanie doreste reforme in cadrul UE si asta trebuie sa se intample rapid”, a spus Sebastian Kurz.
 
Ministrul Muncii, Rudolf Hundstorfer (SPO), a criticat pozitia lui Kurz, prin urmare coalitia de guvernare va purta discutii in aceasta vara pentru a ajunge la un punct de vedere comun asupra acestui subiect.
 
 Scandalul alocaţiilor copiilor români din Austria stârneşte reacţii vehemente în România. Dacă ministrul de Externe al Austriei a afirmat că alocaţiilor pentru copiii românilor care muncesc în ţara sa ar trebui să fie la nivelul celor din România, nu al celor din Austria, Mircea Geoană extinde “principiul” la firmele austriece din România.
 
“Dacă regula europeană nu mai e valabilă și copiii românilor din Austria nu trebuie să primească alocație ca și cei austrieci pe motiv că alocația în România este mult mai mică, de ce să nu cerem firmelor austriece din România să plătească taxe și să ofere salarii în România la fel ca în Austria? Așa s-ar nivela foarte repede diferențele sociale pe care le tot acuză unii prin Europa, cărora le convine să facă profit mare pe seama nivelului scăzut de salarizare și de impozitare a profitului de la noi, dar țipă ca din gură de șarpe când trebuie să ofere drepturi egale noilor veniți în Europa”, afirmă preşedintele Partidului Social Românesc (PSRo).