Producătorii de țigări au demarat retragerea a milioane de produse de pe piață în vederea distrugerii.

Această decizie a fost luată în urma întârzierii transpunerii în legislația românească a Directivei europene a tutunului.

În comunicatul JTI România, Moldova și Bulgaria, remis, ieri:
‘În România, deși sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la buget, Guvernul anterior a lăsat o întreagă industrie la mâna activiștilor antitutun și a unui expert cât se poate de părtinitor din Ministerul Sănătății, mânați cu toții de ideologia Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Aceștia au urmat o agenda paralelă, întârziind transpunerea Directivei europene a tutunului. Din această cauză, comercianții au avut la dispoziție numai șase luni, în loc de un an, pentru lichidarea stocurilor de produse anterioare, iar milioane de pachete au devenit neconforme prin efectul unei legi întârziate și nu pentru că produsele ar fi improprii pentru consum. Circa 70.000 de comercianți au achiziționat produse pe care nu le mai pot vinde, fiind pasibili de amenzi de până la 100.000 lei. În prezent, producătorii au demarat retragerea produselor, în vederea distrugerii, iar pentru produsele distruse vor trebui recuperate de la buget accizele plătite’, se arată în document.
Conducerea OMS s-a rupt de realitățile lumii înconjurătoare și a făcut din lupta împotriva fumatului, dar mai ales împotriva industriei tutunului, cel mai important scop al activităților sale, informează JTI.