Medvedev
Actualitate

Medvedev acuză Bucureștiul că vrea să creeze o „nouă Românie Mare”

Dmitri Medvedev acuză Bucureștiul că vrea să creeze o „nouă Românie Mare” avertizând că vor fi consecințe pentru Republica Moldova, dacă se va întâmpla acest lucru.

Într-un interviu pentru agenția de presă TASS, Medvedev a declarat că intrarea directă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană nu este posibilă. În plus, el a acuzat oficialii români că „fac dansuri politice în jurul Moldovei” de mult timp și că au intensificat eforturile de a prelua în mod „legal” țara.

„Moldova a intrat într-o coadă lungă pentru aderarea la UE, care se întinde pentru zeci de ani. Succes! Dar se vrea mai repede. Prin urmare, o altă modalitate de a obține aderarea la UE devine mult mai relevantă: crearea unei noi Românii Mari (România Mare)”, a scris politicianul pe canalul său de Telegram, comentând, la solicitarea TASS, primirea de către Chișinău a statutului de candidat UE.

El a acuzat politicienii români că „fac dansuri politice în jurul Moldovei” de mult timp, menționând că acum acest lucru se întâmplă în sens literal. „Deputații au finalizat prima ședință comună a parlamentelor Moldovei și României cu un dans, ținându-se de mână. A părut foarte amuzant”, a explicat Medvedev. „Dar consecințele ar putea fi mult mai puțin amuzante”, a adăugat el.

Medvedev a scris și despre oficialii bucureșteni, spunând că aceștia au fost incitați de „integratorii” de la Bruxelles și sunt bântuiți de ideea recreării proiectului România Mare, îngropată de Armata Roșie în timpul Marelui Război Patriotic”.

Oficialul mai acuză România că a „intensificat în mod deschis eforturile în diferite forme pentru a prelua „legal” Moldova”. Acesta mai adaugă că din partea Bucureștiului, nici măcar nu este vorba de unificarea „popoarelor frățești”. „Autoritățile române percep în mod arogant teritoriul dintre Nistru și Prut ca fiind „provincia lor eliberată temporar”, mai spune Medvedev.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate s-a întrebat dacă aderarea țării la UE este necesară pentru cetățenii de rând ai Moldovei – moldoveni, ruși, ucraineni. „Nu li s-a promis nimic”, a spus el. Medvedev mai menționează că el nu vede în statutul de candidat pentru aderarea la UE decât „perspective europene”.

De frica pierderii pieței rusești pentru legume, fructe și vin din Republica Moldova, Medvedev vine cu sperietori afirmând că perspectivele europene vor oferi R. Moldova „resurse energetice nebunești de scumpe și, bineînțeles, prețurile europene mari în magazinele Moldovei deloc bogate (scuze, noua Românie Mare)”.

Medvedev a comentat și faptul că autoritățile R. Moldova au spus că sunt gata să se alăture sancțiunilor europene împotriva Rusiei. Oficialul rus este de părere că astfel „autoritățile moldovenești au fugit înaintea locomotivei, încercând să mulțumească noilor lor stăpâni fără a fi în UE”.

„Ei bine, lasă-i să încerce. Atunci pot fi 100% siguri că vor primi de la noi nu doar energie “scumpă”, dar nici alte resurse. Să se bucure de sancțiuni înainte de a intra în UE”, a spus el.

În încheiere, politicianul rus a mai spus că „dacă începe o încurcătură serioasă în jurul Anschluss-ului Moldovei de către România, trebuie avut în vedere că în Transnistria trăiesc aproximativ 220.000 de cetăţeni ruşi”, a avertizat el, spunând că în Transnistria „steagul României este puternic asociat cu durerea și suferința”.

Astfel, spune Medvedev, vor exista consecințe pentru Moldova, printre care scumpirea energiei și întreruperea altor resurse.