Omicron
Medical

Medicii îngrijorați de o variantă „invizibilă” a Omicron. Ar putea fi mai contagioasă și mai greu de detectat

Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie a desemnat sub-tulpina variantei Omicron, cunoscută sub numele de BA.2, ca o variantă aflată în investigație – cu rate actuale de cazuri foarte scăzute. Cu toate acestea, cercetătorii verifică o ipoteză potrivit căreia ar putea fi mai contagioasă și mai greud e detectat decât varianta Omicron clasică.

O nouă variantă Omicron îngrijorează comunitatea științifică

Doar 53 de secvențe au fost identificate în Marea Britanie până la 10 ianuarie, potrivit HSA, care a declarat că face analize suplimentare, scrie news.sky.com.

Studiile inițiale din Danemarca – unde s-a implementat rapid și acum reprezintă aproximativ jumătate din cazurile de Omicron – nu arată nicio diferență în ceea ce privește spitalizările între Omicron „original” și BA.2.

De asemenea, se așteaptă ca vaccinurile să fie eficiente împotriva BA.2 în combaterea bolilor severe, potrivit oficialilor danezi din domeniul sănătății.

Cu toate acestea, nu este clar dacă ar putea fi și mai transmisibil și sunt necesare mai multe date pentru a testa această posibilitate.

BA.2 este pozitiv pentru gena S – ceea ce poate face mai dificilă identificarea ca Omicron decât BA.1, care reprezintă 99% din cazuri.

Aproximativ 2.093 de secvențe de BA.2 au fost înregistrate într-o bază de date online din 22 de țări – inclusiv Marea Britanie, a declarat HSA săptămâna trecută.

Ce arată datele preliminare

Institutul Statens Serum din Danemarca, parte din Ministerul Sănătății, a declarat că spitalizările par să nu arate nicio diferență pentru cele două descendențe Omicron, dar că „analizele privind infecțiozitatea și eficiența vaccinului etc. sunt în curs de desfășurare”.

Pe măsură ce cazurile de coronavirus scad în Marea Britanie, numărul R care măsoară rata de reproducere în Angliei a scăzut semnificativ în ultimele estimări, trecând de la 1,1-1,5 la 0,8-1,1.

Acest lucru sugerează că pandemia s-ar putea micșora sau s-ar putea menține aproximativ la nivel.