Mașinile electrice
Actualitate

Mașinile electrice au prins viteză. Creștere de 118% în 2021

Mașinile electrice au intrat pe lista preferată a românilor. Anul trecut a fost înregistrată o creștere de 118% a numărului de înmatriculări de mașini electrice comparativ cu 2020. În topul preferințelor se află Dacia Spring.

Cum arată cifrele

Cu privitor la mașinile electrice, în România sunt înmatriculate 12.883 de automobile electrice. Anul trecut au fost înmatriculate cu 13% mai multe mașini electrice decât în toți cei 10 ani anteriori – în 2011 fiind înregistrat primul vehicul electric în țara noastră, o arată un studiu.

“Avântul pe care mobilitatea electrică îl înregistrează este cu atât mai îmbucurător cu cât prețul energiei a crescut abrupt în ultima perioadă. Chiar și în aceste condiții, utilizarea unui vehicul electric este de 3 ori mai eficient în exploatare decât unul cu motor convențional. Continuăm să credem că viitorul este verde”, a declarat Claudiu Suma, LEKTRI.CO.

Dacia Spring devine cel mai popular vehicul electric în România, noiembrie și decembrie 2021 reprezentând cele mai bune luni pentru modelul autohton. Devenit disponibil din luna iunie, Spring a ajuns să dețină 45% din piața de înmatriculări pentru anul 2021, la nivel all time atingând 24 procente.

Din punct de vedere al infrastructurii de încărcare, cele mai utilizate sunt încărcătoarele de tip fast-charger CCS/CHAdeMO și cele rapide Type2.

În prezent, în România sunt disponibile 2086 de încărcătoare publice, fără restricții, dintre care 436 sunt CCS/CHAdeMO și 1650 Type2. Numărul locațiilor publice de încărcare a ajuns la 1018.