Societatea Regală pentru încurajarea Artelor, Industriei și Comerțului (RSA) susține că Guvernul britanic ar trebui să acorde câte 10.000 de lire sterline fiecărui cetățean sub 55 de ani. Organizația a argumentat propunerea prin a menționa că acest ajutor financiar r oferi un trai mai bun celor care câștigă puțin și le-ar da posibilitatea să se pregătească profesional pentru slujbe mai bune și mai bine plătite.

 
Propunerea prevede acordarea sumei în două tranșe de 5.000 de lire sterline, pe parcursul a doi ani, iar o serie de prestații și beneficii sociale ar urma să fie eliminate.
Organizația susține că în acest fel lucrătorii vor fi recompensați, pe măsură ce piața muncii se schimbă. Banii ar putea fi folosiți pentru reorientarea profesională a cetățenilor britanici în anii 2020, “în condițiile automatizării multor joburi și a schimbărilor climatice, ceea ce face ca mulți oameni să se confrunte cu șomaj și asistență socială”, explică raportul RSA.
Plățile ar urma să se facă dintr-un fond suveran, sub forma unor dividende de 5.000 de lire sterline pe an, timp de doi ani, propune organizația. Acordarea banilor nu va fi condiționată, însă solicinații vor trebui să demonstreze cum vor să folosească banii.
“Multe gospodării sunt vulnerabile la șocuri în deceniul următor, din cauza automatizării locurilor de muncă, a Brexitului și a îmbătrânirii populației”, a declarat Anthony Painter, directorul Centrului de cercetare al RSA. „Fără o schimbare reală a modului de gândire, pe de o parte pentru creșterea nivelului de bunăstare și pe de altă parte pentru angajarea celor fără un loc de muncă, oamenii nu vor putea face față provocărilor viitoare”, a explicat Painter.
Prioritatea noastră este să avem un sistem de asistență socială care să-i sprijine pe cei care muncesc și să se îngrijească de cei care nu pot munci , dar care să fie, în același timp, și corect cu contribuabilul. Acordarea aceluiași venit garantat tuturor nu ar permite un sprijin specific, adaptat nevoilor fiecăruia„, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului.
RSA susține însă că un astfel de venit garantat ar ajuta mulți oameni. “Un lucrător stab calificat ar putea reduce numprul orelor lucrate pentru a câștiga o pâine și ar obține aptitudinile de care are nevoie pentru a avansa în carieră și pentru a obține un salariu mai bun”, afirmă raportul citat.
 
Citeste si...
Deputaţii arestaţi, plătiţi în continuare din banii contribuabililor