Marcel Ciolacu
Actualitate

Marcel Ciolacu, despre eventuale tensiuni între Alexandru Rafila și Raed Arafat

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat că nu știe despre existența unui conflict între ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Ciolacu spune că mai degrabă presa „a încercat să-i pună cap în cap” pe cei doi oficiali.

Șeful social-democraților Marcel Ciolacu spune că este sigur că Rafila și Arafat vor avea o colaborare foarte bună și că se vor completa reciproc.

„N-am avut discuții cu domnul Rafila, dar până la urmă, avem un ministru al sănătății care vorbește de sănătate și cred, sunt ferm convins, amândoi sunt de specialitate, cu adevărat, eu am spus întotdeauna. Raed Arafat e înjurat pentru că intervine numai în momentul critic, ăla e jobul lui Raed Arafat, pentru că el este pe urgență, ceva de genul «pompierul care vine să stingă incendiul».

Și cred că, cu această viziune a domnului Rafila, să prevină anumite lucruri, că și legea pe care o s-o propunem o să vedeți că o să vină cu anumite lucruri care previn, ca să nu ajungi la momentul în care trebuie să intervină Raed Arafat. Cred că presa a încercat să-i pună cap în cap, dar sunt ferm convins că amândoi vor funcționa cum trebuie”, a declarat Ciolacu la Antena 3.

Alexandru Rafila spune că se înțelege bine instituțional cu Raed Arafat, căruia i-a tăiat din atribuţii.

„Mă înţeleg instituţional, dacă vreţi. Încercăm să ne vedem fiecare de treaba lui şi aşa cum am mai spus, Ministerul Sănătăţii trebuie să aibă poziţia de responsabilitate pe care o regăsim inclusiv în Hotărârea de funcţionare a Guvernului României şi cred că toată lumea îşi dă seama că este o problemă care ţine de sectorul sanitar”, a spus ministrul Sănătăţii.

De unde au apărut ideile referitoare la eventuale tensiuni între Rafila și Arafat
Încă de la audierile din Parlament, înainte de învestirea Guvernului Ciucă, Alexandru Rafila spunea că, deși DSU „și-a făcut bine treaba”, măsurile sanitare ar trebui luate și asumate de Ministerul Sănătății și nu de altă instituție.

„Nu se poate ca aceste măsuri cu impact pe sănătatea publică să fie aprobate de o altă structură, iar Ministerul Sănătății să răspundă”, a spus Alexandru Rafila.

El a vorbit atunci și de o discuţie la nivelul Guvernului, „încât acest mecanism să fie schimbat”, notează Digi24.

La rândul său, vicepremierul Sorin Grindeanu a declarat vineri că nu este suficient un singur om pentru gestionarea pandemiei de COVID-19, făcând referire la Raed Arafat. Grindeanu a spus la acea dată că Rafila ar trebui să se implice mai mult și a adăugat că până acum propunerile de măsuri împotriva COVID „veneau dintr-o anumită zonă, DSU”. Potrivit vicepremierului, Ministerul Sănătății ar trebui să se implice mai mult în aceste decizii.

Potrivit unor surse, în timpul ședinței de Guvern de vineri ar fi existat un moment tensionat, în care șeful DSU a propus testarea tuturor celor care vin în țară începând de duminică, însă propunerea a fost respinsă de Alexandru Rafila și de Sorin Grindeanu, pentru a evita blocarea vămilor în perioada sărbătorilor de iarnă.

Sorin Grindeanu a infirmat că ședința a fost una tensionată și a spus că „s-au prezentat argumente pro și contra urmând să se elaboreze o nouă hotărâre cu implicarea mai mare a Ministerului Sănătății”.