Promo

Mâncăruri turcești cu care trebuie sa te delectezi în Turcia

Dacă plănuiești ca următoarea vacanță și ți-o petreci în Turcia, trebuie să te pregătești și pentru un adevărat festin, pentru că îți garantăm că nu vei putea să reziști tentațiilor culinare care te pândesc la tot pasul. Și chiar ar fi păcat să încerci să reziști, pentru că o incursiune în bucătăria turcească chiar la ea acasă e o experiență care merită cele câteva kilograme în plus cu care ai putea să te întorci acasă.

Pentru să știm că deja ți-am stârnit curiozitatea, o să-ți facem un mic preview al dezmățului culinar care te așteaptă în vacanță. Așadar, îți recomandăm câteva feluri de mâncare tradiționale, pe care nu ai voie să le ratezi când ajungi în Turcia.

 

Cotlete de miel

Poate ai mai mâncat și acasă așa ceva, dar cotletele de miel preparate în stil turcesc au un gust unic, pe care nu îl vei mai întâlni în altă parte. Dincolo de gustul deosebit, și porțiile sunt foarte generoase, așa că nu trebuie să-țifaci griji în această privință, oricât de înfometat ai fi. Sfatul nostru este să eviți restaurantele din zonele turistice aglomerate și să găsești un local mai liniștit, într-o zona mai retrasă, unde bucătarii au timp să gătească pe îndelete delicioasa rețetă.

 

Vinete umplute

Aceasta este denumirea mai ușor de reținut, însă în meniurile turcești, acest fel tradițional este trecut Karniyarik. Este un preparat extrem de delicios și sățios, al cărui gust îți va rămâne multă vreme întipărit în papile. După cum desigur ți-ai dat seama din denumirea tradusă în română, este vorba de vinete umplute cu un amestec de ardei, ceapă, roșii, usturoi și carne. În mod tradițional, acest fel se servește cu iaurt.

 

Manti

Vorbim de un fel de mâncare care a împrumutat ceva din bucătăria italiană, fapt pentru care i se mai spune și „ravioli turcești”. Te asigurăm că doar forma acestor ravioli este asemănătoare cu cei italieni, pentru că gustul este cu totul special. Vorbim de găluște mici, umplute cu carne de miel sau de vită, care se servesc calde, cu iaurt rece, usturoi și sos de roșii.

 

Iskender kebab

Ar fi trebuit să trecem acest fel în capul listei, pentru că este una din cele mai vechi și mai cunoscute mâncăruri turcești, încă eram cu mintea la cotletele de miel. Este un preparat cu totul special, cu o combinație de arome unică, dată de carnea de miel preparată la grătar, în amestec cu salata și sosul de roșii cu ingrediente speciale. Iskender kebab-ul tradițional se servește pe felii de pâine cu unt, alături de ardei copți pe grătar, iaurt și roșii.

 

Dolma

Dacă îți închipuiai că sarmalele sunt preparate specifice doar bucătăriei românești, te înșeli, pentru că și turcii mănâncă sarmale din cele mai vechi timpuri. Ce-i drept, sarmaua turcească se numește Dolma, iar umplutura diferă întrucâtva de cea a sarmalelor de la noi. Dolma este înfășurată în foi de viță, umplute fie doar cu orez, fie cu ardei, vinete, varză dovlecei și alte legume. Desigur, există și varianta mai apropiată de sufletul tău, cea cu carne și orez.

 

Baclava

Pentru că o masă bună trebuie să se încheie cu un desert pe măsură, trebuie să guști și o baclava autentică. Chiar dacă ai mai mâncat și acasă, e păcat să ratezi ocazia de a simți gustul autentic al acestui desert tradițional. Este vorba de acea prăjitură intens însiropată cu un sirop foarte dulce, conținând la interior straturi de unt și nuci sau fistic.

 

Dacă deja îți freamătă papilele gustative după ce ai lecturat cele de mai sus și știi că mai e mult până la vacanță, poți testa chiar acum gustul bucătăriei turcești comandând  mâncare de la Divan.

blank