Actualitate

Managerul de la Institutul Oncologic București spune că a fost demis după ce „mi s-a reproșat că am cheltuit 1.800 de lei pe zi per pacient, în loc de 4.000 de lei”

Chirurgul Bogdan Tănase a fost pus pe liber din funcția de director general al clinicii din Fundeni la puțin timp, susține el, după ce a criticat public problemele din sistemul de sănătate și în special întârzierea punerii în aplicare a Planul Național de Combatere a Cancerului.

În iunie 2021, Bogdan Tănase a participat la concursul pentru ocuparea postului de manager al Institutului Oncologic București și l-a câștigat.

La doi ani de la preluarea funcției, Bogdan Tănase a fost demis de ministrul Alexandru Rafila. Decizia a fost luată la puțin timp după ce chirurgul a participat la două acțiuni în care a criticat Planul Național de Combatere a Cancerului, program întârziat de un an de ministrul Rafila. Pe 6 iunie a participat la evenimentul Cancer Survivor și săptămâna trecută a avut o intervenție în cadrul unei emisiuni TV.

Domnule doctor, ați fost demis din funcția de manager al IOB?– Da. Tocmai ce am primit prin e-mail adresa prin care mi s-a comunicat că Ministerul Sănătății mi-a întrerupt contractul de manager.

Și care sunt argumentele care stau la baza acestei decizii?– În fiecare an, managerii sunt evaluați. Ei trebuie să îndeplinească niște indicatori pe care și-i asumă. Eu am primit „nesatisfăcător” la un indicator financiar. Ce nu am îndeplinit? Când am preluat mandatul de manager, directorul financiar de atunci din minister mi-a calculat că trebuie să cheltuiesc 4.000 de lei pe zi per pacient. La evaluare, a reieșit că am cheltuit doar 1.800 de lei pe zi pe pacient. Conform reglementărilor, trebuia să acopăr cel puțin 60% din indicator.

– Pretindeți că ați fost penalizat pentru că ați cheltuit prea puțini bani?– Da. IOB este un spital în care doar pacienții operați rămân internați. Cei care vin pentru tratament, nu. Foarte puține spitale ajung să atingă acest indicator. Majoritatea managerilor își pun directorii financiari să le calculeze acest indicator înainte de evaluare și apoi cer ministerului să-l ajusteze în contract. Eu am schimbat 4 directori financiari pentru că salariul este neatractiv și nu am cerut ajustarea acestui indicator. Au fost ani de pandemie în care activitatea a fost redusă peste tot, nu numai la noi.

Citește și  BNR acuză PSD că nu joacă cinstit și folosește, abuziv, imaginea Bancii Naționale în campanie

Și ce s-a întâmplat după evaluare?– Secretara comisiei de evaluare, directoarea Iuliana Costin, mi-a spus să nu contest raportul și să fac, în schimb, o notă justificativă în care să argumentez neatingerea acestui indicator. Am trimis nota la minister. După câteva zile mi s-a transmis că sunt demis. Nu mai puteam să contest evaluarea, termenul de 24 de ore expirase. Când am cerut lămuriri, Iuliana Costin mi-a spus că decizia aparține ministrului Alexandru Rafila.

La începutul lunii iunie ați adus câteva critici publice față de Planul Național de Combatere a Cancerului. – Nu vreau să comentez. Este însă cel puțin bizară modalitatea prin care am fost demis ca manager. Pentru mine, această funcție a fost o bătaie de cap pe care mi-am asumat-o în speranța că voi reuși să schimb ceva în spital.

Ce veți face în continuare?– Voi face pe doctorul. Voi face ce am făcut și până acum.

Foto: Agerpres

blank