Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în țară pentru consultări. MAE a luat decizia după ce Austria a decis să împiedice aderarea României la Spațiul Schengen.
Ministerul Afacerilor Externe MAE informează că, având în vedere poziția Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie 2022, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în țară pentru consultări.
Conducerea Ambasadei României la Viena va fi asigurată la nivel de însărcinat cu afaceri ad interim, se arată într-o informarea a mae.ro.
Potrivit cutumelor diplomatice, decizia părții române este un gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat.
Ambasadorul Austriei în România a primit un protest
Amintim că, în urmă cu o zi, Ministerul Afacerilor Externe l-a convocat pe Ambasadorul Austriei în România pentru a-i înmâna un protest, după ce admiterea României în Schengen a fost blocată de opunerea Austriei la reuniunea JAI din 8 decembrie.
Ambasadorul Austriei la București a fost convocat, joi seara, 8 decembrie, la Ministerul Afacerilor Externe, unde i s-a înmânat un protest față de „atitudinea nejustificată și inamicală a Austriei, care va produce consecințe inevitabile asupra relațiilor bilaterale”.
„MAE respinge ferm ca total inadmisibilă poziția Austriei de a vota negativ. Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen. Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm ca total inadmisibilă poziția Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen astăzi, 8 decembrie 2022, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI).
Austria s-a singularizat și autoizolat în cadrul Uniunii Europene. MAE consideră că acest rezultat este complet injust și lipsit de orice motivare obiectivă. (…) MAE regretă consecințele nedorite pe care votul negativ exprimat de Austria le are asupra unității și coeziunii europene”, s-a arătat într-un comunicat de presă.
MAE a reacționat dur față de atitudinea Austriei
Potrivit sursei citate, cu deosebire în actualul context geostrategic complicat, marcat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și de încercările persistente ale Rusiei de a fractura unitatea europeană, conduita Austriei reprezintă un semnal politic nedorit privind capacitatea UE de a acționa în direcția consolidării construcției europene, mai ales în condițiile în care România a dovedit angajamentul său clar de a contribui activ la consolidarea acțiunii și integrării europene în baza principiilor solidarității și unității.
„Din dispoziția ministrului afacerilor externe, ambasadoarea Republicii Austria la București a fost convocată în această seară la sediul MAE pentru a i se comunica poziția României și protestul MAE față de atitudinea nejustificată și inamicală a Austriei, care va produce consecințe inevitabile asupra relațiilor bilaterale.”, a anunțat MAE.