Ludovic Orban
Actualitate

Ludovic Orban: Supoziția mea e că Iohannis, după ce-și termină mandatul, vrea să se întoarcă președinte PNL și să fie premierul unui guvern PNL – PSD, cedând PSD candidatul la președinție

Ludovic Orban, liderul partidului Forța Dreptei, crede că preșeidintele Klaus Iohannis, după ce-și va termina și al doilea mandat la Palatul Cotroceni, va dori să fie premierul României. Pentru asta, Iohannis va veni la șefia PNL, va accepta să conducă un guvern din care face parte și PSD și va ceda social-democraților candidatul la funcția de președinte al țării.

Întrebat dacă PNL ar accepta un astfel de scenariu, Ludovic Orban a susținut că liberalii n-au avut nicio problemă să-l pună șef la partid pe Florin Cîțu, apoi „să-l arunce la lada de gunoi” doar pentru așa le-a cerut Iohannis.

Cum s-a schimbat Iohannis de la un mandat la altul

„Iohannis, în primul mandat, a fost împotriva PSD, a avut intervenții în favoarea democrației, în favoarea respectării drepturilor și libertăților inividuale, a convocat referendumul pe Justiție care practic a pus punct războiului purtat de Dragnea și de PSD împotriva Justiției, a fost un adversar al PSD asupra căruia n-am avut nici măcar o secundă vreun semn de întrebare cu privire la poziționarea lui.

Ce s-a întâmplat în al doilea mandat vă spun că nu reușesc să înțeleg. Probabil o să îmi mai trebuiască ceva timp ca să înțeleg ce a putut să-l schimbe în asemenea hal încât practic să fie total diferit față de cum a încercat să pară în primul mandat și mai ales în campania prezidențială din 2019”, a declarat Orban, pentru B1 TV.

Întrebat când a avut un prim semn de întrebare cu privire la Iohannis, Orban a răspuns: „Modul în care a intervenit cu bocancii în organizarea congresului PNL, pârghiile utilizate… Și impunerea conducerii PNL a deciziei de a face guvern cu PSD. Ulterior șirul deaspecte și de apariții total inoportune și luări de poziții total contrare cu poziționările din primul mandat și de dinainte”.

Orban crede că Iohannis țintește funcția de premier când nu va mai fi președinte

„Supoziția mea e foarte clară: eu cred că Iohannis vrea să repete anul 2009. După ce-și termină mandatul de președinte să se întoarcă președinte PNL și să fie premierul unui guvern PNL – PSD, cedând PSD candidatul la președinție. E presupunerea mea”, a continuat fostul premier.

Ipoteza ca Iohannis să fie următorul secretar general al NATO, în locul lui Jens Stoltenberg, e pentru Orban „complet fantasmagorică”.

Acesta mai consideră că Iohannis „nu are nicio șansă” să obțină vreo funcție la nivel european în actualul context.

Întrebat dacă PNL ar accepta chiar și așa ceva, Ludovic Orban a spus: „Păi, l-au acceptat pe Cîțu după care l-au aruncat la lada de gunoi în trei timpi și trei mișcări, luându-i tot. Nu l-au lăsat nici măcar președinte la Senat pe perioada vacanței parlamentare, nici președinte al Sectorul 3… nu i-au lăsat nimic!”.