Guvernul
Actualitate

Ludovic Orban: „Guvernul nu a făcut aproape nimic pentru a împiedica deteriorarea puterii de cumpărare”

Preşedintele Partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, susţine că Guvernul nu a făcut “aproape nimic” pentru a împiedica deteriorarea puterii de cumpărare şi a condiţiilor de viaţă ale românilor, în condiţiile în care “inflaţia reală pe care cetăţeanul o resimte la ceea ce cumpără lunar este de peste 20%”.

„Guvernul nu a făcut aproape nimic pentru a împiedica deteriorarea puterii de cumpărare şi a condiţiilor de viaţă ale românilor. Inflaţia a crescut galopant, iar inflaţia reală pe care o resimte cetăţeanul nu este inflaţia de 14%, inflaţia reală pe care o resimte cetăţeanul la ceea ce cumpără zi de zi pe parcursul unei luni este de peste 20%, adică puterea de cumpărare s-a redus cu peste 20%. Guvernul nu a făcut nimic, pentru că nu a acţionat deloc asupra surselor inflaţiei – carburanţii, energia, gazul, materii prime. În timp ce alte 17 ţări europene au luat diferite măsuri pentru a reduce preţul la carburant (…), Guvernul României nu a făcut nimic”, a afirmat, duminică, Ludovic Orban, la Galaţi.

„Gândiţi-vă, să asiguri o reducere de la aproape 9 lei, cât e motorina, de exemplu, la 7 lei. Asta ar simţi-o, pe de o parte, şi proprietarul de maşină care îşi face plinul, dar mai ales lucrul cel mai important este preţul carburantului. Creşterea preţului carburantului afectează toate produsele şi serviciile, fiind cu efect puternic inflaţionist. Nu a făcut nimic (n.r. Guvernul), pentru că lor le convine inflaţia, că ei de fapt asta îşi doresc. Pentru că inflaţia e o formă de taxare a veniturilor cetăţenilor, care măreşte veniturile bugetare. Cu cât cresc preţurile produselor şi serviciilor, cu atât creşte TVA-ul, cu atât creşte acciza pentru produsele accizate. Pe ei îi avantajează creşterile (…), că pot să dea pomană mai multe lucruri, pentru că ei din asta trăiesc, din pomanageală”, a mai spus acesta.