Legea porcului
Actualitate

Legea porcului, contestată de oamenii de la sate. Parlamentarii vor cel mult 5 porci într-o gospodărie

Legea porcului, deja validată de Senatul României, le va interzice oamenilor să crească mai mult de cinci animale în gospodărie. Al șaselea devine ilegal și aduce o amendă de minimum 5.000 de lei.

Oamenii sunt nemulțumiți și spun că ar trebui lăsați să crească câte animale vor.

Parlamentarii vor ca sătenii să crească în gospodărie cel mult cinci porci și să nu le mai dea celebrele lături rezultate din resturile alimentare. Nici creșterea scroafelor și a vierilor pentru reproducere nu mai vor senatorii să fie permisă în gospodăriile rurale.

Ce spun oamenii de la sate

„Sunt născut-crescut în comuna Frăsinet, de meserie operator-însămânțător. Și crescător de animale. Țăran! De la țară. Am o scroafă, chiar acum fată. A fătat deja șapte purcei. Până acum. Cu ea s-ar face opt. După noua lege, ce ar trebui să fac cu diferența de la cinci până la opt? Să-i omor, n-am cum. Să-i arunc, nu mă îndur. Să ne lase să creștem”, a spus bărbatul nemulțumit.

„Să mergem la supermarket, să cumpărăm din Spania, din Germania, din Olanda? Sunt proprietar, în curtea mea, să vină să-mi interzică? Să vină să mi-i numere! Deci, nu se poate! Să ne lase-n pace!”, a adăugat bărbatul.

„Să ne dea și-o alternativă. Adică, nu să impui drastic, domne, nu mai puteți să creșteți și punct. Sau nu puteți să faceți reproducție. Că degeaba poți să crești, dacă nu poți să faci reproducție. Să gândească mai bine! Să lase țăranul în pace, să crească animalele cum e tradiția la noi”, a spus un alt bărbat.

Legea porcului prevede că oamenii care cresc și vând până la 15 porci anual, trebuie să-și facă firmă. În caz contrar, omul de la ţară va crește maximum cinci, fără a avea dreptul să-i vândă. Proiectul noii legi a fost inițiat de UDMR și este susținut de PSD, PNL și USR.

Legea porcului va merge la vot în Camera Deputaților, care este for decizional.