Offshore
Actualitate

Legea offshore a fost adoptată de plenul Senatului. Pas mare spre independenţa energetică de Rusia

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, propunerea legislativă pentru modificarea Legii offshore, care reglementează operaţiunile petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol atât în perimetrele petroliere offshore, cât şi onshore de adâncime, stabilind că statul român va avea drept de preempţiune la achiziţia gazelor naturale.

Guvernul speră ca prin adoptarea acestei legi să scape de dependenţa de gazul rusesc. Proiectul de legii offshore a fost adoptat cu 91 de voturi „pentru” şi 13 „contra”.

În cadrul şedinţei, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a subliniat că prin modificarea actualei legi se vor debloca investiţiile din Marea Neagră şi vor fi accelerate investiţiile în onshore-ul de adâncime, se va asigura securitatea în aprovizionare a ţării în caz de criză energetică, iar România va putea deveni şi furnizor de securitate energetică regională, după ce va produce mai mult decât va consuma.

Scandal pe legea prin care Guvernul speră sa scăpăm de dependenta de gaz rusesc. AUR: Legea offshore este antinaţională

Conducerea AUR spune că Legea offshore este o „lege antinaţională” şi a cerut ca exploatarea gazelor naturale să se facă „exclusiv” de către companii româneşti.

„Este foarte clar că din exploatarea gazului natural nu există niciun risc de a genera vreo pierdere economică. Prin urmare, nu există niciun motiv pentru care nişte investitori să vină şi să exploateze acest gaz natural. La fel ca la liberalizarea preţurilor la energie, toate calculele sunt mincinoase. Nu există nicio raţiune pentru care o mare parte din beneficii să fie pierdute de statul român, în condiţiile în care el este proprietarul resurselor naturale. Totodată, în forma actuală a legii, societăţile comerciale nu vor fi obligate să vândă niciun metru cub din gazele naturale care aparţin României pe piaţa internă, iar din impozitarea veniturilor suplimentare care depăşesc un preţ de vânzare de 85 de lei pe MW statul român s-ar putea să nu obţină niciun leu”, afirmă miercuri preşedintele AUR, George Simion.

În 2018 a fost votată o lege offshore care este în vigoare, iar acum coaliţia de guvernare, prin semnătura a cinci iniţiatori – preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi liderul grupului minorităţilor reprezentate în Parlament, Varujan Vosganian -, a depus această iniţiativă la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offhsore va fi dezbătută, după votul Senatului, de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

blank