Iohannis
Actualitate

Iohannis, după ce a cerut „toleranță zero” față de plagiate: Legea se referă la viitor, nu la trecut

Președintele Klaus Iohannis a făcut această afirmație în contextul dezbaterilor aprinse pe care le-a stârnit și acuzațiilor ce i-au fost aduse după ce, la deschiderea anului universitar, a spus că vrea „toleranță zero” privind faptele de plagiat.

Klaus Iohannis a declarat, joi, că prevederile din noile Legi ale Educației legate de integritate se referă la viitor, nu la trecut. Președintele a făcut această afirmație în contextul dezbaterilor aprinse pe care le-a stârnit și acuzațiilor ce i-au fost aduse după ce, la deschiderea anului universitar, a spus că vrea „toleranță zero” privind faptele de plagiat.

În paralel, însă, Iohannis n-a avut nicio reacție la scandalul de plagiat în urma căruia a demisionat Sorin Cîmpeanu și nici la acuzațiile ce-i sunt aduse chiar premierului Nicolae Ciucă, președintele PNL.

Legat de „ce am spus despre toleranță zero”, „aceste legi nu se referă la trecut, se referă la viitor. (…) Încă o dată, noile legi se referă la ce se întâmplă de acum încolo”, a spus Klaus Iohannis, înaintea unui summit european.

Cât despre solicitările deja formulate ca proiectele noilor Legi ale Educației să fie retrase, președintele a afirmat că acestea pot fi îmbunătățite și că nici n-ar avea cum să fie retrase pentru că nu au fost înaintate nicăieri.

Amintim că premierul Nicoale Ciucă i-a solicitat Ligiei Deca, noul ministru al Educației, să fie gata cu proiectele luna aceasta, așa încât în noiembrie să fie înaintate Parlamentului pentru dezbateri și vot.

„Anumite prevederi de exemplu legate de integritate și etică pot fi îmbunătățite (…) Îmi doresc niște legi care pe viitor nici nu mai permit apariția plagiatelor în diverse lucrări de specialitate. Lucrarea de doctorat trebuie verificată cu soft anitplagiat înainte să fie acordat titlul de doctor”, a mai spus șeful statului.