CNSU
Actualitate

Hotărâre CNSU: Noi restricții după confirmarea tulpinii COVID Omicron în Europa

Este alertă la guvern după măsurile dure luate în Europa la apariția noii tulpini COVID. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că va discuta impunerea de noi măsuri pentru a preveni răspândirea virusului mutant, rezistent la vaccin și a convocat o întâlnire cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la Guvern. De asemenea, este în desfăşurare o şedinţă a CNSU, la care participă şi şefa INSP, Adriana Pistol. Potrivit unor surse, autorităţile române discută despre introducerea carantinei obligatorii pentru toate persoanele care vin din Africa de Sud.

România introduce noi restricţii după apariţia tulpinii africane COVID. CNSU a propus interzicerea călătoriilor în şi dinspre mai multe ţări din sudul Africii. Toate persoanele care vin din aceste ţări intră în carantină pentru 14 zile cu posibilitatea ieşirii din carantină după 10 zile în baza unui test PCR, a anunţat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„Având în vedere aceste alerte în mod normal și România s-a adaptat măsurilor și în momentul de față a fost adoptată o hotărâre a CNSU care aliniază România la măsurile luate în mai multe state europene. Persoanele care vin din această zonă vor fi carantinate pentru 14 zile. Pot ieşi din carantină după 10 zile în baza unui test negativ”, a anunţat ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila a precizat că vaccinarea este în continuare soluția oportună şi că se vor face secvenţieri pentru cazurile grave COVID-19.

„Cazurile grave care sunt internate vor fi subiectul unor secvențieri, să vedem dacă sunt corelații epidemiologice și dacă acest tulpini sunt prezente și în România.

Avem date că această tulpină se transmite mai ușor. În trei săptămâni probabil vor apărea primele studii care spun dacă vaccinarea sau trecerea prin boală sunt afectate de această variantă”, a mai spus Alexandru Rafila.

Hotărâre CNSU.  Noi restricţii după apariţia tulpinii africane de COVID. Lista ţărilor pentru care se introduce carantina obligatorie pentru 14 zile
„Se modifică clasificarea țărilor în sensul introducerii țărilor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe în zona roșie începând cu data publicării acestei hotărâri, astăzi”, a anunţat secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

INSP va verifica dacă tulpina africană de COVID este prezentă şi în România

Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Adriana Pistol, a afirmat că în România sunt şapte laboratoare care fac secvenţieri şi au fost alertatea spitalelelor COVID care au fost invitate şi cu o recomandare fermă să recolteze probe pentru PCR de la toate cazurile severe în primul rând.

„În România sunt 7 laboratoare care fac secvenţieri. Capacitatea lor e diferită. Sunt unele care pot face 800 – 1.000 de probe pe zi, altele pot face mai puţin, 200 – 300 pe zi. Am încercat să alertăm toate spitalele COVID care au fost invitate şi cu o recomandare fermă să recolteze probe pentru PCR de la toate cazurile severe în primul rând. Ne dorim să ştim dacă e mai severă tulpină. Şi la toate cazurile pe care le internează să întrebe dacă a avut călătorie într-o ţară africană sau a venit în contact cu o persoană care a călătorit într-o ţară africană. Dacă avem probe din unităţile sanitare, capacitatea este suficientă”, a afirmat directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Adriana Pistol.

CNSU este la curent clipă de clipă cu evoluția pandemiei în plan național și internațional. Am luat notă de recomandările de ultimă oră ale Comisiei Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății. Mă voi consulta cu factorii decizionali din România și vom anunța în cel mai scurt timp posibil măsurile dispuse pentru a împiedica răspândirea variantei sud-africane a SARS-CoV-2”, a anunţat premierul Nicolae Ciucă, pe pagina de Facebook a Guvernului.

Şi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, şi-a arătat îngrijorarea legt de apariţia acestei mutaţii COVID. Rafila a explicat că datele existente în prezent despre noua tulpină africană a coronavirusului, numită Omicron, au arătat că este mult mai transmisibilă decât tulpina Delta.

„Tulpina a fost declarată o variantă preocupantă pentru sănătatea publică, există două tipuri de clasificări când apare o variantă nouă, ‘variantă de interes’, mai puțin importantă pentru sănătatea publică și a doua, cu potențial impact pentru sănătatea publică. Nu înseamnă că neapărat se va întâmpla ceva grav la nivel mondial, aceste variante îngrijorătoare sunt cele din rândul cărora vor fi selectate cele cu potențial de a produce infecții la scară globală și a deveni dominante.

Ce înseamnă o variantă preocupantă? Există trei criterii care încadrează aceste variante în categorie, ele pot fi individuale sau cumulative. Poate fi vorba de o transmisibilitate mai mare, poate fi o patogenitate mai mare, se schimbă tabloul clinic, îmbolnăvirile grave sunt mai frecvente și, cel de-al treilea element, este legat de scăderea eficacității măsurilor de sănătate publică. De exemplu, vaccinul nu mai este suficient. Unul dintre aceste criterii sau toate fac ca acest grup de experți să încadreze varianta în categoria celor îngrijorătoare.

Până în momentul de față criteriul care a determinat includerea în această categorie se pare că este legat de transmisibilitate care este mai puțin îngrijorător decât celelalte două, dar nu știm dacă nu cumva dă forme mai ușoare de boală. Ar fi ideal. Se întâmplă uneori să ai și noroc, nu știu dacă vom avea noroc sau ghinion”, a explicat Alexandru Rafila.

CNSU a luat noi restricţii după apariţia tulpinii africane de COVID. Primul caz depistat în Europa
Autorităţile din Belgia au anunţat că a depistat vineri un caz de infectare cu noua variantă a noului coronavirus B.1.1.529. Este vorba despre un bărbat care a revenit din Egipt în data de 11 noiembrie.

„Avem un caz, acum confirmat, cu această variantă. Este vorba despre cineva care a revenit din străinătate. A fost testat pozitiv la 22 noiembrie. Nevaccinat”, a anunţat într-o conferinţă de presă ministrul belgian al Sănătăţii Franck Vandenbroucke.

Noua tulpină COVID a pus pe jar autorităţile în UE. Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, recomandă suspendarea călătoriilor din toate ţările afectate şi plasarea într-o ”carantină strictă” a cetăţenilor europeni care revin din aceste state.

„Luăm veştile despre noua variantă covid cu extrem de multe mutaţii foarte în serios. Mutaţiile pot conduce la apariţia şi răspândirea unor variante SARS-CoV-2 şi mai îngrijorătoare şi la răspândirea acestora în doar câteva luni în întreaga lume”, a avertizat şefa CE.

De asemenea, Ursula von der Leyen îndeamnă autorităţile din statele membre să acţioneze „foarte rapid, decisiv şi unit”.

blank