CNSU
Actualitate

Hotărâre CNSU: Lista ţărilor din zona roşie a fost actualizată. Se asigură asistență consulară pentru românii blocați în Africa de Sud

Comitetul Național pentru Situații de Urgență CNSU a aprobat duminică Hotărârea de Guvern numărul 108, privind actualizarea listei statelor de risc epidemiologic și pentru stabilirea unor măsuri necesare în actualul context.

Așadar, Hotărârea CNSU prevede ca pentru toate persoanele cetățeni români, cetățeni din țările Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe se instituie măsura carantinei, pentru o perioadă de 14 zile, astfel:

. la domiciliu sau la locația declarată, dacă există posibilitatea delimitării față de
ceilalți membrii ai familiei sau față de cei cu care locuiesc;

. în spații special destinate, puse la dispoziție de autoritățile administrației publice
locale, conform prevederilor legale în vigoare.

. se instituie obligativitatea testării RT PCR pentru SARS-CoV-2 la sosirea în România, precum și în a 8-a zi de la sosire, iar în cazul
unui rezultat negativ acestea pot ieși din carantină începând cu ziua a 10-a

Se interzice accesul pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor, care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.

Se activează Mecanismul European pentru Protecție Civilă pentru asigurarea asistenței consulare cetățenilor români aflați în statele Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe, în vederea repatrierii, ca urmare a imposibilității folosirii curselor aeriene de linie .