Garry Kasparov (62 de ani), fostul campion mondial la șah și opozant al regimului Putin din Rusia, le atrage atenția americanilor asupra victoriei lui Nicușor Dan de la alegerile prezidențiale din România.
Garry Kasparov dă exemplu România în SUA. Nicușor Dan, candidat independent, a devenit președintele României, după ce l-a învins pe 18 mai pe George Simion (AUR), adunând 53,60% din cele 11.507.695 de voturi.
Marele șahist rus, un vehement contestatar al președintelui Vladimir Putin, a scris în The Next Move despre succesul lui Nicușor Dan din România și despre lecțiile pe care le pot trage democarații din întreaga lume după victoria în fața candidatului de extremă dreaptă.
Titlul este unul sugestiv: „Candidatul pro-democrat perfect nu exi…”. Aluzie la un meme viral folosit de internauți.
România, dată exemplu de Garry Kasparov în SUA: „Să învățăm din victoria lui Nicușor Dan”
„Americanii cărora le pasă de libertate pot învăța o lecție despre victorie într-un loc surprinzător.
Americanii s-au obișnuit să fie un exemplu pentru restul lumii. Declarația de Independență și Constituția s-au dovedit au fost modele pentru imitații măgulitoare. Dar, și nu aveți nevoie ca eu să vă mai spun ce se întâmplă la Casa Albă, americanii ar face bine să învețe din cum reușesc să lupte alții pentru democrație și, mai important, cum reușesc să câștige.
Poate că România nu e primul loc spre care cineva din SUA ar privi pentru o lecție în democrație, dar, în realitate, este ultima societate deschisă care a obținut o victorie pentru liberalism și libertate. Chiar ieri (n.r. – luni), Nicușor Dan a fost învestit președintele unei națiuni din Estul Europei, după o luptă strânsă cu George Simion, un eurosceptic și un ultranaționalist populist. Simion a abuzat de fantezii revanșiste, ura minorităților etnice, teorii conspiraționiste anti-vaccin și o admirație profundă pentru Donald Trump. Standardul pentru Europa de extremă dreaptă”, scrie Garry Kasparov.
„Nicușor Dan a combătut și tradiția politică implementată de PSD și PNL”
Care apoi îl laudă pe noul președinte al României pentru modul în care a gestionat campania electorală în fața rivalului George Simion.
„Dar Dan, primarul independent al Bucureștiului, nu doar că a dus o campanie eficientă împotriva vocalului Simion, ci a combătut și tradiția politică implementată de PSD și PNL.
În 2020, Dan a căpătat experiență în candidatura și victoria împotriva primarului Capitalei de la PSD (n.r. – Gabriela Firea). S-a remarcat drept un luptător anti-corupție în mijlocul «bestiei» politice din România. Această abordare avea să dea roade, Dan reușind să unească liberalii și scepticii anti-sistem.
Coaliția PSD-PNL nu reprezenta o amenințare pentru traiectoria democrată a României în modul în care o făcea Simion, dar abordarea sterilă a acestora l-au transformat pe Nicușor Dan într-o amenințare reală. Românii și-au petrecut 25 din cei 35 de ani de la căderea comunismului sub președinți din PSD, PNL sau alți predecesori. Sondajele arată că românii sunt, în general, pro-europeni, dar sunt și sătui de vechea gardă”, a adăugat Kasaprov.
Simion a prins viteză și mai mare după ce CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale din decembrie, în care un alt candidat de extremă dreaptă, Călin Georgescu, a câștigat grație unui ajutor important de la Kremlin. Curtea a luat decizia corectă, ținând cont de dovezile care arată că Georgescu a beneficiat de intervențiile Rusiei în campania electorală. Dar nu se putea evita modul în care decizia va fi percepută de mulți votanți sceptici.
Garry Kasparov, despre George Simion
„Un outsider a fost esențial pentru a câștiga în fața lui Simion și a platformei sale toxice”
Kasparov a remarcat că democrații americani nu au trecut încă peste eșecul suferit la alegerile prezidențiale de anul trecut în fața lui Donald Trump și îi sfătuiește să urmeze drumul României.
„Lecția din România pentru forțele pro-democrate din SUA ar trebui să fie că oricine vrea să se lupte cu Trump și complicii lui nu trebuie să se teamă că își vor pierde din popularitate. La fel ca în cazul lui Trump din SUA, în România candidatul autoritarian nu era atât de iubit pe cât erau de urâți opozanții obișnuiți. De aceea un outsider a fost esențial pentru a câștiga în fața lui Simion și a platformei sale toxice.
Americanii au o lungă tradiție în democrație. Dar pentru o țară ca România, lupta, și prin asta mă refer la o luptă reală, violentă, pentru democrație este chiar în oglinzile retrovizoare. Nicușor Dan însuși avea 20 de ani în 1989, când dictatorul Nicolae Ceaușescu a ordonat să se tragă în popor. Acel moment a declanșat o luptă scurtă, dar sângeroasă care s-a sfârșit cu liderul comunist și soția sa împușcați.
Pentru mulți, acestea sunt memoriile politice de la care au plecat. Asta înseamnă că libertatea este o mare responsabilitate pentru votanții români. Alternativa nu e doar teoretică. Ar trebui să respectăm seriozitatea cu care își tratează datoria democratică. Americanii și oamenii liberi de pretutindeni ar trebui să învețe din cele întâmplate în România, din victoria lui Nicușor Dan, și să realizeze că pro-democrația și anti-sistemul merg mână în mână”, a încheiat Kasparov.