Actualitate, Featured

Gabriela Firea le dă speranțe bucureștenilor în privința terminării lucrărilor la Pasajul Piața Sudului

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea a mers în vizită pe șantierul de la Piața Sudului, unde urmează să se construiască unul dintre cele mai mari pasaje din București.
Cu acest prilej, Gabriela Firea a inaugurat primul tunel al pasajului, urmând ca până la finele acestei luni să fie gata străpungerea întregului tunel, respectiv pe sensul Calea Văcăreşti-Niţu Vasile. Odată finalizate aceste săpături, pot fi accelerate lucrările la structura de rezistenţă a pasajului, informează municipalitatea. Gabriela Firea a anunțat când va fi finalizată construcția care a început în mai 2014.

”Înțeleg frustrarea șoferilor, a locuitorilor din zona de sud a capitalei, știu cum ore în șir se pierd în traficul din această zonă, dar îi rog să mai aibă răbdare. În primăvara anului viitor lucrarea va fi finalizată, deci nu va dura mai mult de 5-6 luni, dacă toate lucrurile se vor desfășura conform celor discutate până acum.
Împreună cu Gianni Pittella, Președintele Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, am verificat astăzi stadiul lucrărilor la Pasajul rutier subteran de la Piața Sudului.
La preluarea mandatului, aceasta lucrare era mult întârziată față de termenele inițiale. În ultimele patru luni, s-au depus eforturi pentru a recupera, pe cât posibil, pierderile.
Ne-am întâlnit de mai multe ori, atât cu reprezentanții consultanților, cât și cu cei ai constructorilor, respectiv Astaldi și EuroConstruct, mai avem în acest moment câteva întârzieri legate de faptul că lucrările de deviere a utilităților nu au fost prevăzute în contractul inițial, ceea ce a fost, din punctul meu de vedere, un mare minus care nu se va mai repeta, cel puțin în această administrație. Trebuie să fim mult mai atenți atunci când încheiem contractele, la toate detaliile, inclusiv la devierea utilităților și abia apoi să demarăm lucrările, pentru că îi dezamăgim pe cetățeni atunci când anunțăm o lucrare cu termen de finalizare doi ani, și de fapt se finalizează în patru ani.” a spus Gabriela Firea.

Pasajul Piața Sudului este un obiectiv extrem de important pentru fluidizarea traficului în Capitală care a fost finanțat din fonduri europene. Este vorba despre 19 milioane de lei, peste 4 milioane de euro, la care s-a adăugat o sumă similară de la bugetul local.

La rândul său, președintele Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Gianni Pittella, a declarat: ”Sunt fericit că pot să fac această vizită de lucru și să văd cum decurg lucrările în cadrul acestui proiect important pentru Capitala României, care va ajuta la fluidizarea traficului, va crește calitatea vieții cetățenilor, dar și a turiștilor. Este un proiect finanțat, așa cum a spus doamna primar, și cu fonduri europene. Aceste date concrete demonstrează că Europa nu este o mamă vitregă, așa cum o numesc unii. Demonstrează că este benefică, fundamentală pentru România. Noi ne-am angajat să susținem politica europeană de coeziune, deci și acordarea de fonduri europene către România.
Suntem mândri că această politică este coordonată la nivel european de către o româncă, colega noastră Corina Crețu. Șeful de șantier ne-a asigurat că în primavara anului viitor aceasta lucrare va fi definitivată, iar eu voi fi prezent la inaugurarea acestuia.”