21686305_1578525622210239_3419763490420184111_n

Primarul General a participat la evenimentul de sărbătorire a 20 de ani de la înființarea Avocatului Poporului, unde și-a arătat recunoștința față de activitatea și rolul pe care această instituție a avut-o în păstrarea valorilor democratice.

 ”Aduc gandul meu bun, salutul si recunostinta pentru rezultatele institutiei Avocatului Poporului. Institutia Avocatului Poporului este una dintre cele mai reprezentative intr-o democratie. Cu totii ne dorim ca tara noastra sa evolueze in plan democratic si cu totii suntem tristi atunci cand constatam ca in anumite domenii nu suntem atat de evoluati din punctul de vedere al exercitiului democratic. Despre Avocatul Poporului se vorbeste inca din antichitate, iar in Romania, de 20 de ani. Este o institutie tanara, asadar, o institutie in deplinatatea fortelor, care are timp sa creasca, sa se consolideze, dar care merita respectul si pretuirea noastra. Fara Avocatul Poporului, cetateanul din Romania s-ar simti mai sarac, mai nedreptatit si chiar, poate, mai singur”. 

 

In cadrul evenimentului, Primarul General a explicat ca, in ultima perioada, Municipalitatea, cu sprijinul Avocatului Poporului, a reusit sa clarifice o serie de petitii care au fost formulate din partea cetatenilor, acestea vizand in special dosarele depuse  in baza legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada comunista:

“Am incercat, in acest an de mandat, de cand bucurestenii mi-au dat votul lor de incredere, sa raspund tuturor acestor cetateni care, poate, s-au simtit nedreptatiti, in trecut, de Municipalitate. Cele mai multe sesizari au venit din partea unor bucuresteni care considera ca dosarele lor pe Legea 10, Legea restituirii proprietatilor abuziv confiscate de regimul comunist, treneaza. Am mostenit 3.000 de dosare formulate in baza Legii 10, care asteapta sa li se restituie un teren sau un imobil. 600 din aceste dosare au hotarari definitive si irevocabile, dar functionarii nu au voie sa prioritizeze aceste dosare in functie de insistenta cetatenilor. Ei trebuie sa respecte cronologia depunerii acestor sesizari, contestatiile sau alte solicitari. Va asigur ca, in ceea ce ma priveste, nu doresc sa facem discriminari, consideram ca toti cetatenii sunt egali in fata legii si  trebuie fie tratati cu mult respect si cu mult profesionalism atunci cand vin la Primaria Capitalei. Am discutat cu domnul Victor Ciorbea aceste aspecte, de asemenea, si cu reprezentantii institutiei Avocatului Poporului si am adus toate lamuririle pentru ca  aceste aspecte sa fie bine intelese”, a declarat Gabriela Firea.

Citeste si...
Gabriela Firea, ședință de URGENȚĂ: Mișcare de ULTIMĂ ORĂ împotriva lui Sorin Grindeanu

 

De asemenea, Primarul Capitalei subliniat ca: ” Avocatul Poporului s-a sesizat, din oficiu, si a monitorizat asigurarea cu agent termic si apa calda a Capitalei Romaniei. Am apreciat ca aceasta institutie a dorit sa se asigure ca dreptul primordial al cetateanului, acela de a avea o viata confortabila, la nivel european, este respectat(…) Vreau sa arat astfel ca Avocatului Poporului nu activeaza intr-o zona elitista, academica, ci vine chiar in sprijinul concret al cetateanului care vrea sa fie reprezentat”.

In acest context, Primarul General a declarat ca bucurestenii nu vor avea de suferit in ceea ce priveste furnizarea agentului termic in aceasta iarna si a reaminti faptul ca, anul trecut, in premiera, PMB a platit in avans, intreaga cantitate de gaze pentru a depasi sezonul rece. 

La eveniment au fost prezenti Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, Presedinte Curtii Constitutionale a Romaniei, Valer Dorneanu, Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Cristina Tarcea, Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Maraiana Ghena, Procurorul General al Romaniei, Augustin Lazar, Preasfintitul Parinte Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfintitul Cornel Damian, Episcop Auxiliar al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti, reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale, ai Primului-Ministru, dar si membri ai corpului diplomatic.