Frica de psiholog este foarte comuna printre romani. De asemenea, multi o numesc rusine. In societatea romaneasca, nu vrei sa stie lumea ca mergi la terapie. Societatea romaneasca stigmatizeaza terapia si ii considera pe care care merg la psiholog nebuni.

Totusi, psihoterapia nu este pentru nebuni si nici nu esti slab daca mergi la psiholog.

Am creat o lista cu cele mai comune motive pentru care romanii au o frica de psiholog. Vom diseca aceste frici pentru a-ti arata cat de nefondate sunt.

“Este ceva in neregula cu mine daca merg la psiholog”

Daca o persoana apropiata tie ti-ar spune ca este depresiva, ai considera ca e ceva in neregula cu ea? Ai evita-o? Nu cred ca ai face asta. Sunt sigur ca ti-ai dorii ca ea sa fie iar fericita.

Atunci, de ce ai crede ca, in cazul in care tu esti depresiv, este ceva in neregula cu tine? Nu este nimic in neregula cu a merge la psiholog.

Si, daca vrei sa mergi la psiholog si totusi iti este rusine, poti face asta in secret de acasa. Rezerva-ti cateva ore pe luna pentru psihoterapie online. Poti face asta din comfortul casei tale si, daca nu vrei, nu va afla nimeni.

“Cum sa le spun prietenilor si familiei mele?”

Iti doresti sa le spui celor apropiati ca esti depresiv insa iti e rusine. Sau, si mai rau, iti este frica. Ce vor crede parintii tai despre tine? Sau, poate ca nu vrei ca, la toate grijile pe care le au parintii tai sa mai adaugi inca una. Mai ales cand ii vezi muncind atat de mult in fiecare zi.

Totusi, nu trebuie sa iti fie frica sau rusine. Parintii si prietenii tai te iubesc si iti doresc tot binele din lume. Nu te vor desconsidera si vor face tot ce pot sa te ajute.Trebuie doar sa le spui ce simti si sa le ceri ajutorul.

“Daca ceri ajutor este slab!”

Nimic mai fals. Doar persoanele care isi recunosc problemele si doresc sa le rezolve vor evolua. Friga de psiholog este nefondata.

In sport, daca doresti sa fii mai bun, iti iei un antrenor. Da, poti sa citesti fiecare carte sau sa urmaresti fiecare tutorial pe net. Totusi, practica si ajutorul altei persoane te vor propulsa la alt nivel.

Tocmai de asta, daca esti depresiv si vrei sa rezolvi problema, apelezi la consiliere psihologica.

Apropo, foarte multi sportivi de performanta au in programul lor de antrenament ore de meditatie si consiliere psihologica. Nu pot sa exceleze daca se lasa invinsi de depresie sau convingeri limitative. Pentru ei, frica de psiholog nu este o optiune.

“Fac parte dintr-o minoritate, nu ma poate intelege altcineva”

Societatea nu este foarte prietenoasa cu persoanele diferite. Daca esti gay, ai alta religie sau ai un comportament social diferit, este marginalizat. Din pacate, aceasta este realitatea din prezent, pe care dorim sa o schimbam in viitor.

Totusi, un psiholog din Bucuresti te va ajuta, indiferent de caracteristicile tale. Psihologii au urmat studii aprofundate si au facut practica o perioada lunga, tocmai pentru a putea empatiza cu orice persoana.

Pe ei nu ii intereseaza daca esti gay sau heterosexual, crestin sau musulman. Ii intereseaza sa fi fericit si sanatos. Orice altceva pentru ei nu este relevant. Pana la urma, suntem toti oameni!

“Mi-e frica de psiholog pentru ca oamenii o sa ma creada nebun”

Statistic vorbind, unul din doi oameni sufera de depresie cel putin odata in viata. Totusi, nu poti sa ii consideri pe toti nebuni. Medical vorbind, o persoana cu depresie este la fel ca o persoana cu o infectie. Sufera de tulburare/boala si trebuie trata pentru a putea avea o viata sanatoasa.

Daca iti este frica de psiholog, nu faci decat sa iti adancesti suferinta. Ramai singur in groapa pe care depresia o sapa pentru tine.

Nu trebuie sa iti pese de parerile negative ale celor din jur. Viata pe care o traiesti in prezent este doar a ta. Si este foarte important sa ai o viata fericita si sanatoasa.