Politic

Fostul şef de cabinet al lui Năstase, audiat la DIICOT

Joi dimineaţa, la sedil DIICOT s-a prezentat pentru a fi audiat de procurori omul de afaceri Remus Truică, în dosarul creditelor frauduloase luate de la BRD. La intrarea în sediul DIICOT, Remus Truică nu a dorit să facă declaraţii. 
 
remus-truica
 
Remus Truică a fost pus sub acuzare de DIICOT pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu penal şi complicitate la spălare de bani, informează Agerpres.
De asemenea, Truică a fost pus sub control judiciar iar pe averea sa (conturi bancare, terenuri şi imobile, inclusiv casa din Snagov) a fost instituit sechestru asigurător până la concurenţa sumei de 35 milioane euro.
În acelaşi dosar, fosta soţie a lui Truică, Irina, este urmărită penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune şi spălare de bani.
 
Totodată, alte 27 de persoane s-au ales cu dosar penal, printre care se află fostul senator Sorin Roşca-Stănescu, omul de afaceri Adrian Sârbu, precum şi foşti şi actuali directori ai BRD, respectiv Lucian Cojocaru, Alexandru Claudiu Cercel Duca, Gabriela Ştefănescu Gavrilescu, Dana Băjescu, Andrei Mihail Nanu, Elena Duhomnicu, Monica Ceauşu, Alice Monac, Alexandru Lucian Anghelescu.
 
Conform DIICOT, la sfârşitul anului 2007, la nivelul conducerii executive a BRD a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul acordării de credite, cu încălcarea normelor de creditare, atât cele interne, cât şi cele emise de BNR, unor persoane fizice şi/sau societăţi comerciale, activitatea infracţională concretizându-se în obţinerea unor importante sume de bani din săvârşirea subsecventă a unor infracţiuni de înşelăciune.
Prejudiciul cauzat BRD se ridică la aproximativ 43,5 milioane de euro.
 
Doi dintre liderii grupării, folosindu-se de funcţiile deţinute în cadrul BRD, au racolat şi controlat activitatea mai multor persoane subordonate şi aflate în raporturi de muncă cu banca, persoane care prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu sau prin neîndeplinirea acestora au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasă a 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscând faptul că pentru niciunul dintre credite nu erau îndeplinite condiţiile minime impuse de normele de creditare şi că imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate.
Remus Truică a beneficiat de 15 dintre cele 17 credite acordate în mod fraudulos de BRD.
 
Creditele au fost date unor persoane fizice sau juridice aflate sub controlul lui Truică, acesta obţinând astfel suma de 35 milioane euro, care a fost în ceea mai mare parte externalizată prin includerea acesteia în circuite financiare prin conturi deschise în Monaco, Elveţia, Austria şi Cipru, conturi controlate direct de Remus Truică şi Cristian Aparaschivei (şoferul lui Truică) si Marius Ilie Coconete, un alt colaborator al acestuia.
 
Banii au fost folosiţi pentru achiziţionarea unor bunuri de lux, ambarcaţiuni şi imobile.
Niciunul dintre cele 17 credite nu a fost restituit, fiind trecute în categoria creditelor neperformante, BRD constituind provizioane în cuantum de 20,2 milioane euro, după ce anterior au fost efectuate prelungiri succesive ale termenelor de constituire a depozitelor colaterale pentru plata dobânzilor şi comisioanelor.
 
Remus Truica a fost ani de zile un personaj anonim, care, in calitate de sef de cabinet al lui Adrian Nastase, a facut bani multi prin trafic de influenta. Nunta lui in 2001 a fost una de vis, iar la ea au participat toti membrii guvernului Nastase, dar si oameni importanti ai momentului, cum ar fi Mircea Gheordunescu, fost sef al SRI, sau scriitorul Dinu Sararu. La aproape doi ani de la nunta de vis cu Irina, gorjeanul Truica, fost buticar inainte de a sta la usa unui prim ministru, si-a botezat cele doua fete gemene, evenimentul avand parte de acelasi fast ca si nunta. Nasul gemenelor Truica este un alt mafiot implicat in toate dosarele grele ale momentului, este vorba despre Eugen Bejinariu si sotia sa (de care ulterior a divortat). 
 
Truica a inceput sa devina un personaj interesant pentru presa in clipa in care si-a serbat ziua de nastere la Palatul Snagov (unde a avut si petrecerile de nunta si de botez) si a adus-o ca invitat special al serii pe celebra Patricia Kaas, care ulterior a si dezvaluit intr-o carte autobiografica povestea ei de amor cu romanul aflat acum in vizorul DIICOT.
Problemele lui Truica au inceput insa in clipa in care a deschis divort de sotia sa, Irina, iar actele de violenta si scandalul pentru custodia celor doua gemene au devenit stiri de interes pentru presa romaneasca. Acum ambii fosti soti au ajuns sa fie nevoiti sa dea socoteala despre felul in care au devenit ei milionari.
blank