Focar de aviară
Actualitate

Focar de aviară, la granita Romaniei cu Ungaria

O nouă alertă sanitară pune pe jar autoritățile din România, după ce a fost descoperit un focar de gripă aviară la o fermă de raţe din localitatea Csengerujfalu din nord-estul Ungariei, în apropiere de graniţa cu Romania, unde a început deja sacrificarea a 37.000 de păsări.

Focar de gripă aviară. Autoritatea Sanitară Veterinară din Ungaria (NEBIH) a precizat că a instituit o zonă de protecţie de trei kilometri în jurul fermei precum şi o zonă de monitorizare pe o rază de 10 kilometri din jurul fermei, scrie Agerpres.

În total, un număr de aproximativ 40 de localităţi din judeţul Szabolcs-Szatmár-Bereg, de la graniţa Ungariei cu României, sunt vizate de diferite măsuri de protecţie din cauza grupei aviare.

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice.

Măurile luate de ANSVSA

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat în decembrie, că a dispus intensificarea măsurilor de supraveghere la nivel național, pentru evitarea apariției de noi focare, în cazul în care se suspectează sau confirmă în mod oficial prezența gripei aviare la păsările sălbatice.

Potrivit ANSVSA, focarele de gripa aviară înalt patogenă (HPAI) au cunoscut o creștere fulminantă în lunile noiembrie și decembrie în Italia (128 de focare), Polonia (33 de focare) și Ungaria (28 de focare). Focare de gripă aviară înalt patogenă au fost confirmate și în alte state UE: Bulgaria (4 focare), Cehia (10 focare), Croația (2 focare), Germania (23 de focare), Danemarca (1 focar), Estonia (1 focar), Franța (1 focar), Irlanda (3 focare), Olanda (6 focare), Norvegia (2 focare) și Slovacia (2 focare).

blank