Promo

Farfuriile Biodegradabile: Cât de Eficiente Sunt și În ce Situații să le Folosim?

Contribuția fiecăruia dintre noi la un mediu mai curat și mai sănătos contează mai mult ca oricând. Iată că farfuriile, la fel ca multe alte articole obișnuite de uz casnic, au un impact foarte mare asupra sănătății mediului înconjurător. 

În fiecare casă, farfuriile sunt folosite în medie de două până la de trei ori pe zi, așa că inevitabil au apărut foarte multe dezbateri referitoare la care este cea mai eficientă modalitate de a spăla vasele și la cât de prietenoase cu mediul sunt farfuriile ecologice. 

În prezent, cele mai multe dezbateri încearcă să afle dacă farfuriile de unică folosință, cum sunt farfuriile de hârtie, sunt mai ecologice decât farfuriile reutilizabile. Până acum concluzia pare a fi aceea că spălatul vaselor este mai ecologic decât utilizarea farfuriilor de hârtie, însă asta nu înseamnă că putem uita complet de această opțiune. 

Farfuriile de unică folosință sunt foarte practice într-o varietate de contexte, în special la evenimente în aer liber, la picnicuri, la grătare, la aniversările copiilor, dar și în alte situații unde ne putem permite să folosim farfurii de hârtie.  

 

Spălăm vase sau folosim farfurii de unică folosință – ce opțiune este mai ecologică?

Atunci când încercăm să constatăm ce opțiune este mai ecologică dintre spălarea vaselor și utilizarea farfuriilor de hârtie, este esențial să ținem cont de mai mulți factori-cheie, printre care amprenta de carbon a producției, ambalării și transportului, metoda de spălare (spălat manual sau utilizarea unei mașini de spălat vase), costul, dar și depozitarea și eliminarea. 

Fiecare produs are o amprentă de carbon atunci când vine vorba de producție, deși unele farfurii ecologice și biodegradabile, în special cele nealbite, au un impact mai mic asupra mediului decât farfuriile ceramice. 

Pentru ca această comparație să fie corectă, este necesar să ne dăm seama de câte ori putem utiliza vesela pe care am achiziționat-o, deoarece reutilizarea este deosebit de importantă pentru sănătatea mediului. 

În general, o farfurie ar trebui utilizată de aproximativ 50 de ori. O familie de patru persoane ar putea folosi un set de farfurii ceramice, pe care le-ar utiliza pentru cele trei mese din zi. Totuși, trebuie calculat și consumul de apă și de electricitate. 

Pe de altă parte, dacă aceeași familie ar achiziționa un set de 1000 de farfurii de unică folosință, acestea vor fi suficiente peste 250 de mese, iar după trei luni, ar trebui achiziționat un alt set de farfurii. 

Prin urmare, cu excepția cazului în care prețurile la apă și electricitate sunt foarte mari, este mult mai rentabil să spălăm farfurii ceramice decât să achiziționăm farfurii de unică folosință. 

Chiar și în situația în care farfuriile de unică folosință ar părea mai rentabile, ar trebui să ne gândim la modul în care le putem depozita în siguranță pentru a nu fi contaminate cu germeni și pentru a nu se degrada. 

Metoda de spălare a vaselor este, de asemenea, un factor important, deoarece spălarea manuală consumă mai multă apă decât mașinile de spălat vase eficiente din punct de vedere energetic. Vechile mașini de spălat vase folosesc totuși mai multă energie și apă.

 

Care este cea mai ecologică modalitate de a spăla vasele?

Indiferent dacă spălăm vasele manual sau folosim o mașină de spălat vase, este important să ne asigurăm că metoda aleasă este eficientă din punct de vedere energetic și că utilizăm doar strictul necesar de apă. 

Dacă spălăm vasele manual, ar trebui să optăm pentru metode care împiedică irosirea apei, cum ar fi să umplem chiuveta cu apă doar atât cât este nevoie. De asemenea, ar trebui să achiziționăm detergent de vase ecologic într-un recipient mai mare, pentru a folosi mai puține ambalaje. 

Dacă utilizăm o mașină de spălat vase, ar trebui să o încărcăm complet. Cu cât spălăm mai eficient vasele, cu atât suntem mai ecologici. Dacă dețineți o mașină de spălat vase, încercați să o încărcați complet de fiecare dată, răzuiți resturile alimentare în loc să clătiți vasele (iar dacă le clătiți, folosiți apă rece), optați pentru programe scurte, cu excepția cazului în care vasele sunt foarte murdare, optați pentru uscare la aer în loc de uscare la căldură. 

De asemenea, cumpărați veselă pe care o puteți spăla în mașina de spălat vase și evitați plasticul, iar în ceea ce privește detergentul, încercați să cumpărați detergenți ecologici în cantități mari pentru a reduce ambalajul. 

Oricât de convenabilă ar părea o mașină de spălat incorporabilă, mai eficientă este o mașină de spălat standard, deoarece este mai încăpătoare și o puteți folosi pentru spălarea unui număr mare de vase, de la cești, pahare, sticle, borcane, boluri, farfurii și până la oale mari, tigăi, tăvi de cuptor și filtrele hotei. 

În schimb, mașina de spălat incorporabilă este mai compactă, ceea ce înseamnă că o veți folosi mai des pentru ca la finalul zilei să nu aveți vase murdare în bucătărie. 

Vesela de unică folosință nu trebuie omisă cu totul, deoarece poate fi de mare ajutor atunci când avem mulți invitați la o petrecere sau la un grătar, atunci când planificăm un picnic în aer liber sau un camping la munte la sfârșit de săptămână. 

 

Trebuie doar să avem grijă să optăm pentru veselă ecologică și biodegradabilă. Dacă sunt din plastic sau acoperite cu un strat plastifiant, farfuriile de unică folosință nu sunt nicidecum ecologice. 

În prezent, există mai multe tipuri de veselă ecologică, cum ar fi farfurii din bambus sau din frunze de palmier care, după folosire, pot fi transformate în compost.

blank