Migrena se concentrează într-o singură emisferă a creierului. Cel mai des sunt afectate persoanele emotivt şi cele care au o rezistenţă redusă la stres. Statisticile arată că fiecare a 6-a persoană de pe glob a avut cel puțin o migrenă în viața ei.

Predispoziţia la migrene este determinată de ereditate, sex (femeile sunt mai expuse), mediu psiho-emoţional, un mod de viaţă nesănătos ş.a. De asemenea un rol important îl are vârsta: medicii observă mai des migrena la tineri, începând cu vârsta adolescenţei, în timp ce la bătrâni boala se stinge.

S-a dovedit că alimentația este, la rândul ei, un factor determinant. Deficitul anumitor minerale sau vitamine din organism poate provoca dureri de cap de 4 ori mai des decât în celelalte cazuri.

Insuficienţa următoarelor elemente provoacă migrene:

Acidul folic şi vitamina B12 – persoanele cu atare deficit sunt expuse la iritare exagerată şi la dificultăţi de concentrare. De asemenea, sunt afectate de stres într-o măsură mai mare. E curios că, în dorința de a scăpa de durerea de cap, noi adesea administrăm medicamente care conţin aspirină, când tocmai această substanţă reduce conţinutul de acid folic şi vitamina B12 în organism.  

Spanacul este campion la conţinutul de acid folic, alte legume în acest şir fiind: broccoli, sparanghel, avocado, sfeclă, morcov şi dovleac. Vitamina B12 se conţine în cantităţi mari în ouăle de găină.

Cupru şi fier

Deficitul de cupru şi fier este caracteristic mai ales pentru femei şi provoacă fenomene ca anemia, hipotensiunea, migrena şi depresia. Fasolele, nucile, brânza de capră şi avocado sunt printre produsele cu conţinut ridicat de cupru, iar rezervele de fier pot fi restabilite prin consumul de frunze de salată, seminţe, susan, ficat şi varză de mare.

Vitamina B6

Deficitul de vitamina B6 (pirodoxină) este unul din principalii factori ce determină apariţia bolilor vasculare. Cantităţi ridicate de vitamina B6 se conţin în fasole, ficat, legume proaspete şi cereale. Puneţi accent pe asemenea produse dacă preţuiţi sănătatea creierului, nervilor, inimii şi a sistemului vascular.

Vitamina D

Vitamina D se produce în mod natural în organismul nostru sub acţiunea razelor solare, iar pe timp de iarnă ea poate fi obţinută pe cale alimentară. Ouăle, boabele, ficatul, fructele de mare şi produsele lactate sunt bogate în aceste vitamine importante pentru metabolism.