Grupul Wagner
Actualitate

Eșecurile înregistrate de armata rusă în Ucraina, explicate de un fost mercenar din Grupul Wagner. De ce a fost luată „complet prin surprindere” forța rusă de invazie

Eșecul militar pe care l-a înregistrat Federația Rusă în încercarea de a captura Kievul a fost inevitabilă deoarece în anii anteriori invaziei forțele armate ruse nu s-au confruntat direct cu un inamic puternic, consideră un fost mercenar din Grupul Wagner care a luptat alături de armata rusă, transmite Reuters.

Ce spune un fost mercenar din Grupul Wagner despre eșecurile înregistrate de armata rusă în Ucraina
Marat Gabidullin (55 de ani) a luat parte la misiunile efectuate de Grupul Wagner în numele Kremlinului în Siria și în conflictul precedent din Ucraina, înainte să se hotărască să dezvăluie public experiențele pe care le-a trăit în interiorul companiei militare private.

El a părăsit grupul în 2019, însă susține că, cu câteva luni înainte de momentul 24 februarie, când Rusia lansa o nouă agresiune armată împotriva Ucrainei după cea din 2014, ar fi fost sunat de un recrutor care l-a invitat să revină și să lupte ca mercenar în Ucraina.

Gabidullin spune că a refuzat, pe de o parte, pentru că știa că forțele ruse nu sunt capabile să îndeplinească misiunea, cu toate că s-au dat în spectacol cu noul armament din arsenal și cu succesele lor din Siria, acolo unde l-au ajutat pe președintele Bashar al-Assad să învingă o rebeliune armată.

„Au fost luate complet prin surprindere de faptul că armata ucraineană a rezistat atât de acerb și că s-au confruntat cu armata propriu-zisă”, a declarat Gabidullin, vorbind despre eșecurile militare pe care le-a înregistrat Moscova în actuala campanie din Ucraina.

Bărbatul susține că atunci când a discutat cu oameni din tabăra rusă aceștia se așteptau ca forța rusă de invazie să întâmpine mai degrabă miliții, nu trupe convenționale și bine echipate.

„Le-am spus: `Oameni buni, asta e o greșeală`”, a declarat Gabidullin, care în prezent se află în Franța și lucrează la o carte despre experiențele trăite luptând alături de Grupul Wagner.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susține că nu îl cunoaște pe Gabidullin și dacă acesta a fost într-adevăr membru al vreunei companii militare private.

„Noi, statul, guvernul, Kremlinul, nu putem avea nicio legătură cu asta”, susține reprezentantul Președinției ruse.