Promo

Era informațiilor false: mituri care ne țin departe de sănătatea orală ideală

Vânăm zâmbetul de Hollywood – estetic, sănătos, impecabil. Cu toate acestea, de fiecare dată când ne izbim de o neplăcere dentară, alegem să căutăm informații pe Internet – iar într-o eră a informațiilor false, stomatologia nu face excepție. 

 

Miturile cărora le dăm crezare nu doar că sunt nefondate pe studii științifice, însă pot avea efecte grave asupra sănătății noastre orale și, deci, generale. Dr. Cristina Munteanu demontează cele mai frecvente mituri în care trebuie să încetăm să mai credem, pentru a avea zâmbetul la care am visat. 

 

Tratamentele dentare sunt dureroase și costisitoare

 

Nu mergem la dentist „pentru că ne va durea”. În realitate, stomatologia este în continuă evoluție – iar tehnologiile moderne de astăzi elimină orice disconfort sau durere, indiferent de procedura realizată. Cu cât este depistată mai rapid, cu atât o afecțiune va fi mai puțin dureroasă și, în aceeași măsură, mai puțin costisitoare. 

 

Să nu mergi la stomatolog este costisitor – amânarea vizitelor la dentist duce la tratamente mult mai complexe, la implant dentar sau proteze dentare. Atunci când o carie este depistată la timp, poate fi eliminată în câteva minute, cu un disconfort minim și un preț pe măsură.

 

Trebuie să merg la dentist doar când mă dor dinții

 

Acesta este mitul în care trebuie să încetăm să mai credem pentru a avea o dantură sănătoasă – când survine durerea, afecțiunea deja este avansată. Acesta este felul organismului de a ne trage un semnal de alarmă – cu toate acestea, există numeroase boli care nu ne provoacă nicio durere, printre care și parodontoza. 

 

Nu este suficient să ne prezentăm la consultul de rutină atunci când avem dureri, pentru că deja tratamentul va fi unul mai complex. Profilaxia și controlul regulat – chiar dacă nu ne lovim de durere, sensibilitate, sângerare sau inflamație – sunt vitale pentru o bună sănătate orală. 

 

Mă doare tare măseaua! Ce fac? Greșit. Nu e bine să ajungem  în momentul  în care măseaua doare. Ba mai mult, acesta e unul dintre miturile cele mai răspândite. Problemele dentare nu  încep cu durere. De exemplu, 80% din cazurile de parodontoză sunt provocate de placă bacteriană produsă de o tehnică de periaj incorectă și de acumularea acesteia de-a lungul  întregii zile. Așadar, răspunsul corect pentru  întrebarea de mai sus este: venim la fiecare sase luni la control. Tratamentele nu sunt scumpe dacă respectăm principiile prevenției și profilaxiei. – dr. Cristina Munteanu

 

Detartrajul dentar și albirea dentară afectează dantura

 

Pacienții nu vor să efectueze ședințe de profilaxie pentru că „detartrajul provoacă sensibilitate”. În realitate, detartrajul este operațiunea necesară pentru o dantură sănătoasă, prin care se elimină tartrul și placa bacteriană. Acestea provoacă nu doar cariile dentare, ci și majoritatea afecțiunilor dentare. Detartrajul asigură o igienă orală corespunzătoare și trebuie efectuat regulat, la fiecare șase luni. 

 

Același mit circulă și în ce privește albirea dentară – un procedeu care ne redă estetica și luciul dinților, albirea dentară profesională nu provoacă sensibilitate și nici nu distruge smalțul dinților. 

 

Pe de altă parte, albirea dentară cu produse din comerț, neacreditate și nedovedite științific, poate fi riscantă, deoarece concentrațiile nu sunt certe; chiar dacă nu este riscantă, albirea acasă nu va avea niciodată rezultatele unei albiri realizate în cabinet.

 

Poți purta aparat dentar doar în adolescență

 

Aparatul dentar poate fi purtat indiferent de vârstă – chiar dacă avem 13 sau 68 de ani, acest tratament ortodontic ne va îndrepta dinți și corecta mușcătura. Într-adevăr, specialiștii de la AAO – Asociația Americană de Ortodonție – recomandă ca tratamentele ortdontice să înceapă în copilărie, cât mai devreme, pentru a corecta din timp problemele existente. Cu toate acestea, ortodonția a evoluat enorm – astăzi avem la dispoziție soluții de tratament eficiente indiferent de vârstă și stil de viață, de la aparatul clasic metalic și până la cele invizibile de tip Invisalign. 

 

Dantura adultului nu mai prezintă rezultate în urma purtării aparatului dentar – Nimic mai greșit. Deși evoluția nu este atât de rapidă, tratamentul întinzându-se pe o durată mai mare de timp decât în cazul copiilor și adolescenților, rezultatele sunt la fel de spectaculoase. Nu este niciodată prea târziu să porți aparat dentar pentru a-ți îndrepta dinții și a te bucura de un zâmbet armonios. – dr. Cristina Munteanu

Lumea se modernizează, stomatologia la fel – însă miturile pe care le cunoaștem rămân aceleași încă de la începuturile acestei industrii. Însă pentru un zâmbet perfect nu e loc de mituri – o dantură albă, sănătoasă, impecabilă, se construiește și se dobândește prin comportament și mentalitate corespunzătoare: controlul regulat la stomatolog, rutina de igienă corespunzătoare și informarea din surse de încredere devin reali piloni de sprijin. 

 

blank